{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Matić: Stvari su se pokrenule s mrtve tačke

F
12.1.2007. u 12:30
0
0
Matić: Stvari su se pokrenule s mrtve tačke
0
Matić: Stvari su se pokrenule s mrtve tačke
Kad je u pitanju problem konstituiranja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, stvari su se pokrenule s mrtve tačke, izjavio je danas Agenciji FENA predsjedavajući ovog Doma u dosadašnjem mandatu Slavko Matić.
Dosad je izvršen neophodni izbor delegata za ovaj Dom iz šest, od deset kantonalnih skupština u Federaciji, a Matić se nada da bi u najoptimističnoj varijanti tokom januara sve kantonalne skupštine mogle okončati taj posao. Preostalo je, naime, da Unsko-sanski, Bosanskopodrinjski, Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton predlože svoje delegate.

Prema izjavi Slavka Matića, u kontaktima s Centralnom izbornom komisijom BiH saznao je da bi se to u prva dva spomenuta kantona moglo desiti ubrzo, a nada se da će 16. i 17. januara na već najavljenim skupštinama biti predloženi i delegati Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz CIK-a je danas i FENI potvrđeno da su dosad mandati za Dom naroda dodijeljeni iz šest kantona, ali i da su tokom dana iz sedmog, Bosanskopodrinjskog, stigli rezultati glasanja tamošnje Skupštine. Ukoliko se utvrdi da je sve u skladu sa zakonom, CIK će početkom iduće sedmice utvrditi rezultate i dodijeliti mandate i delegatima za federalni Dom naroda iz Goražda.

Konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta nakon općih oktobarskih izbora u BiH odvija se veoma otežano i sporo iako se zna koliki je značaj pravovremenog konstituiranja zakonodavne vlasti nakon izbora u bilo kojoj zemlji.

Dom naroda, kao i drugi - Predstavnički dom Federalnog parlamenta nezaobilazni su činioci u procesu odlučivanja o zakonima i mnogim drugim važnim pitanjima za Federaciju, a među njima i o godišnjem finansiranju ovog entiteta.

Zbog oteženog konstituiranja, rukovodstvo dosadašnjeg saziva Doma naroda najavljivalo je mogućnost da se Dom sastane u starom sazivu jer njegov mandat, prema objašnjenjima iz Parlamenta, ipak još traje sve do verifikacije novog.

Razlog za ovakvu najavu dosadašnjeg rukovodstva je odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca, a nju treba potvrditi u Parlamentu kako ne bi bili zaustavljeni finansijski tokovi u Federaciji u situaciji kad godišnji federalni budžet nije donesen.

Međutim, Ured visokog predstavnika saopćio je jučer da bi odlučivanje «starog» saziva o ovom pitanju bilo upitna varijanta i naglasio da o tome treba odlučivati novi saziv.

«Rješenje spomenute krize u pogledu finansiranja nije u primjeni demokratski sumnjivih mjera, već u sazivanju novog Doma naroda što je prije moguće. To znači da kantonalne skupštine moraju okončati izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Izborni rezultati su objavljeni u oktobru prošle godine», upozorio je pritom OHR.

Odluku o privremenom finansiranju Federacije već je 5. januara ove godine odobrio novi saziv Predstavničkog doma Federalnog parlamenta čije konstituiranje također nije proteklo bez teškoća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: