BiH
0

Matić: Stvari su se pokrenule s mrtve tačke

FENA
Kad je u pitanju problem konstituiranja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, stvari su se pokrenule s mrtve tačke, izjavio je danas Agenciji FENA predsjedavajući ovog Doma u dosadašnjem mandatu Slavko Matić.

Dosad je izvršen neophodni izbor delegata za ovaj Dom iz šest, od deset kantonalnih skupština u Federaciji, a Matić se nada da bi u najoptimističnoj varijanti tokom januara sve kantonalne skupštine mogle okončati taj posao. Preostalo je, naime, da Unsko-sanski, Bosanskopodrinjski, Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton predlože svoje delegate.

Prema izjavi Slavka Matića, u kontaktima s Centralnom izbornom komisijom BiH saznao je da bi se to u prva dva spomenuta kantona moglo desiti ubrzo, a nada se da će 16. i 17. januara na već najavljenim skupštinama biti predloženi i delegati Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz CIK-a je danas i FENI potvrđeno da su dosad mandati za Dom naroda dodijeljeni iz šest kantona, ali i da su tokom dana iz sedmog, Bosanskopodrinjskog, stigli rezultati glasanja tamošnje Skupštine. Ukoliko se utvrdi da je sve u skladu sa zakonom, CIK će početkom iduće sedmice utvrditi rezultate i dodijeliti mandate i delegatima za federalni Dom naroda iz Goražda.

Konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta nakon općih oktobarskih izbora u BiH odvija se veoma otežano i sporo iako se zna koliki je značaj pravovremenog konstituiranja zakonodavne vlasti nakon izbora u bilo kojoj zemlji.

Dom naroda, kao i drugi - Predstavnički dom Federalnog parlamenta nezaobilazni su činioci u procesu odlučivanja o zakonima i mnogim drugim važnim pitanjima za Federaciju, a među njima i o godišnjem finansiranju ovog entiteta.

Zbog oteženog konstituiranja, rukovodstvo dosadašnjeg saziva Doma naroda najavljivalo je mogućnost da se Dom sastane u starom sazivu jer njegov mandat, prema objašnjenjima iz Parlamenta, ipak još traje sve do verifikacije novog.

Razlog za ovakvu najavu dosadašnjeg rukovodstva je odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca, a nju treba potvrditi u Parlamentu kako ne bi bili zaustavljeni finansijski tokovi u Federaciji u situaciji kad godišnji federalni budžet nije donesen.

Međutim, Ured visokog predstavnika saopćio je jučer da bi odlučivanje «starog» saziva o ovom pitanju bilo upitna varijanta i naglasio da o tome treba odlučivati novi saziv.

«Rješenje spomenute krize u pogledu finansiranja nije u primjeni demokratski sumnjivih mjera, već u sazivanju novog Doma naroda što je prije moguće. To znači da kantonalne skupštine moraju okončati izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Izborni rezultati su objavljeni u oktobru prošle godine», upozorio je pritom OHR.

Odluku o privremenom finansiranju Federacije već je 5. januara ove godine odobrio novi saziv Predstavničkog doma Federalnog parlamenta čije konstituiranje također nije proteklo bez teškoća.