|

Matić: Pripreme za izbore u Stocu teku predviđenom dinamikom

Matić: Pripreme za izbore u Stocu teku predviđenom dinamikom
0
F
FENA
15.2.2017. u 14:52
12
komentara
0

dijeljenja
Matić: Pripreme za izbore u Stocu teku predviđenom dinamikom Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripreme za ponovljene lokalne izbore u Stocu, koji će se održati u nedjelju, 19. februara, teku planiranom dinamikom i bez ikakvih problema izjavio je za Fenu predsjednik Općinske izborne komisije Stolac Jozo Matić.
"Općinska izborna komisija sačinila je Plan prema instrukcijama Centralne izborne komisije i krenulo s pripremama za predstojeće izbore. Sve što je planirano do sada je realizirano i u tom pravcu idemo dalje", izjavio je Matić.

Ukupno će na izborima u Stocu u nedjelju biti otvoreno 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ponovljeni izbori u Stocu provest će se na osnovu istih kandidacijskih listi za općinskog načelnika i kandidacijskih listi za Općinsko vijeće, ali bez imena onih kandidata koja su uklonjena na osnovu pravosnažnih i konačnih odluka Centralne izborne komisije BiH, kao i na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Tako će se za mjesto načelnika Općine Stolac u nedjelju boriti aktuelni načelnik i kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković i nezavisni kandidat Mato Komšić.

Bošnjaci na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika te općine, a bivši kandidat za načelnika Salmir Kaplan izjavio da će Bošnjaci u Stocu bojkotovati izbore u nedjelju, jer ne žele dati legitimitet izborima koji su, po njegovu mišljenju, obična farsa.

Na pitanje očekuje li bojkot ponovljenih izbora u nedjelju, Matić je kazao kako je bilo određenih najava za bojkote, međutim po njegovim riječima, Općinska izborna komisija se ne bavi time niti je to u njegovoj nadležnosti.

"Mi radimo pripreme za izbore i stvaramo uvjete da se izbori održe na zakonit i propisan način", kazao je Matić.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. oktobra 2016. godine nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu.

CIK je poništio izbore i kaznio skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznio kandidate i njihove političke stranke.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledat će službenici CIK-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", dok će MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona pratiti stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

CIKBiH je za potrebe ponovljenih izbora u Stocu, za svoje aktivnosti, iz proračuna institucija BiH osigurao sredstva u iznosu od 38.000 maraka. Dodatno se iz općinskog proračuna trebaju osigurati sredstva za naknade članovima biračkih odbora.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...