BiH
0

Matić: Pripreme za izbore u Stocu teku predviđenom dinamikom

FENA
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripreme za ponovljene lokalne izbore u Stocu, koji će se održati u nedjelju, 19. februara, teku planiranom dinamikom i bez ikakvih problema izjavio je za Fenu predsjednik Općinske izborne komisije Stolac Jozo Matić.

"Općinska izborna komisija sačinila je Plan prema instrukcijama Centralne izborne komisije i krenulo s pripremama za predstojeće izbore. Sve što je planirano do sada je realizirano i u tom pravcu idemo dalje", izjavio je Matić.

Ukupno će na izborima u Stocu u nedjelju biti otvoreno 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ponovljeni izbori u Stocu provest će se na osnovu istih kandidacijskih listi za općinskog načelnika i kandidacijskih listi za Općinsko vijeće, ali bez imena onih kandidata koja su uklonjena na osnovu pravosnažnih i konačnih odluka Centralne izborne komisije BiH, kao i na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Tako će se za mjesto načelnika Općine Stolac u nedjelju boriti aktuelni načelnik i kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković i nezavisni kandidat Mato Komšić.

Bošnjaci na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika te općine, a bivši kandidat za načelnika Salmir Kaplan izjavio da će Bošnjaci u Stocu bojkotovati izbore u nedjelju, jer ne žele dati legitimitet izborima koji su, po njegovu mišljenju, obična farsa.

Na pitanje očekuje li bojkot ponovljenih izbora u nedjelju, Matić je kazao kako je bilo određenih najava za bojkote, međutim po njegovim riječima, Općinska izborna komisija se ne bavi time niti je to u njegovoj nadležnosti.

"Mi radimo pripreme za izbore i stvaramo uvjete da se izbori održe na zakonit i propisan način", kazao je Matić.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. oktobra 2016. godine nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu.

CIK je poništio izbore i kaznio skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznio kandidate i njihove političke stranke.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledat će službenici CIK-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", dok će MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona pratiti stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

CIKBiH je za potrebe ponovljenih izbora u Stocu, za svoje aktivnosti, iz proračuna institucija BiH osigurao sredstva u iznosu od 38.000 maraka. Dodatno se iz općinskog proračuna trebaju osigurati sredstva za naknade članovima biračkih odbora.