BiH
0

Matić: Koalicija hrvatskih stranaka u RS-u za veći broj odbornika

FENA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 će u koaliciji s druge tri hrvatske stranke koje djeluju u RS-a nastupiti na prestojećim lokalnim izborima da bi sa sadašnja četiri odbornika u općinskim vijećima u tom bh. entiteu taj broj podigli na 40 odbornika, izjavio je danas za Fenu Željko Matić, član Predsjedništva HDZ-a 1990 i predsjednik Regionalnog odbora Banja Luka.

"Cilj zajedničke koalicije HDZ-a 1990, HDZ, HNZ, HSS-NHI je da u svakoj općini imamo bar po jednog, a u nekim općinama i više odbornika", pojasnio je Matić potvrdivši da će imati i kandidate za načelnike, odnosno gradonačelnike u općinama u RS-u.

On je naglasio da u RS-u nije problem u podjeli glasova na hrvatske stranke ili u nekoj hrvatskoj razjedinjenosti, "već što je u sistemu neprekidnih registracija, kako je to radilo državno izborno povjerenstvo, ustvari uništeno biračko tijelo koje je glasalo poštom".

Matić je to ilustrirao primjerom da je u odnosu na 1997., kada je bilo registrirano 40.000 Hrvata u RS-u, taj broj sada spao na 4.000, a, dodao je, nije puno bolja situacija ni s Bošnjacima.

Odlučeno je, naglasio je, da se to stanje promijeni tako da se sada provodi široka registracija birača i ulazi se u koalicije da bi se postigao što bolji rezultat.

Član Predsjedništva HDZ-a 1990 je posebno kritizirao i činjenicu da hrvatske interese u RS-u ne zastupaju predstavnici koje su oni izbrali, već su to kadrovi koje je postavio SNSD.

"Mi nismo zadovoljni njihovim angažmanom, a ni činjenicom da nam Milorad Dodik, jednako kao i SDP, biraju hrvatske predstavnike, uzimaju pozicije i postavljaju neke ljude koji ne rade u našu korist i nemaju legitimitet našeg biračkog tijela", dodao je Matić.

Uvjeren je da će se ta situacija promijeniti nakon oktobarskih izbora, a ukazao je i na potrebu izmjene Izbornog zakona BiH koji je još neprecizan i dozvoljava mogućnost raznih zloupotreba.

Matić je podsjetio i da je HDZ 1990 otvorio svoj regionalni i gradski ured u Banjoj Luci.