Tužilaštvo BiH
0

Materijalni dokazi u slučaju Radić i ostali

FENA
U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije se pojavio najavljeni svjedok Odbrane Marka Radića, te umjesto njegovog svjedočenja Tužilaštvo BiH je predalo dva nova materijalna dokaza.

Jedan od dokumenata je zapisnik od 29. augusta 1993. godine, koji je navodno potpisao optuženi Dragan Šunjić a tiče se ubistva Mirsada Dedajića.

Ovim dokazom, tužilac Jude Romano želi dokazati, kako je rekao, “da je Šunjić bio dozapovjednik u zatvoru Vojno”.

Tužilac je najavio i da će jedan zaštićeni svjedok iznijeti završnu riječ i to na ročištu 20. januara.

Za dešavanja u Vojnom tokom 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića.

Prema optužnici, u Vojnom su bili zatvoreni Bošnjaci, među kojima žene i djeca, koji su zlostavljani, maltretirani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove.

Tužilaštvo BiH smatra da je dozapovjednik u zatvoru Vojno bio Šunjić, dok je Radić bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, koja je imala efektivnu kontrolu nad tim područjem koje se nalazi nedaleko od Mostara.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. januar kada bi se trebao završiti dokazni postupak saslušanjem vještaka Odbrane, jednog svjedoka i uvođenjem preostalih materijalnih dokaza, javio je danas BIRN-Justice Report.