Suđenje Saviću i Mučibabiću
0

Materijalni dokazi Tužilaštva

FENA
Tužilaštvo BiH uvelo je dio materijalnih dokaza na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području istočne Hercegovine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Državno tužilaštvo uložilo je potvrde Federalne komisije za nestale osobe, kojima tužilac Munib Halilović želi dokazati da se pojedinim osobama gubi svaki trag, a prema iskazima svjedoka, “odveli su ih pripadnici policije”.

“Jedan svjedok je kazao da je Rašid Topara trebao da ide za Bileću, ali je Krsto Savić naredio da ga vrate u podrum u Nevesinje, od kada mu se gubi svaki trag”, kazao je Halilović.

Savića, bivšeg načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, i Mučibabića, bivšeg policajca u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje, Tužilaštvo BiH tereti da su počinili zločine naređujući i pomažući progon nesrpskog stanovništva na području Gacka, Bileće, Kalinovika i Nevesinja.

Kao dokaz, tužilac je predložio i borbeni izvještaj Komande Hercegovačkog korpusa od 3. jula 1992. godine, koji je upućen Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) a u kojem se navodi da je u tvornici alata u Nevesinju ubijeno 47 žena i djece.

Slaviša Prodanović, branilac optuženog Savića, kazao je da se ovim dokumentom “pokazuje ko je nadležan za ‘Alatnicu’ jer se traži pojašnjenje od Komande Hercegovačkog korpusa, a ne od policije”.

Prema optužnici, u toku juna 1992. godine pripadnici SJB-a Nevesinje učestvovali su u formiranju logora u fabrici alata zvanoj “Alatnica” u Nevesinju, gdje su žene i djeca boravili u nehumanim uslovima, te bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a neki od njih su i nestali.

Kao materijalni dokaz u spis je uvršten i izvještaj upućen Vladi Republike Srpske u kojem stoji da su u Bileći “zatvorene 142 osobe iz bezbjednosnih razloga”.

Savićeva Odbrana je prigovorila da se u ovom dokumentu ne navodi godina kada su te osobe bile zatočene.

Tužilaštvo je kao dokaz predložilo i izvještaj o radu CSB Trebinje od 4. aprila do kraja 1992. godine, u kojem se navodi da je tada “došlo do blokiranja rada muslimanskih kadrova”.

Za ovaj dokument Odbrana Krste Savića je istakla da je navedeno da je “određeni broj radnika ustupljen vojsci, što znači da nisu više pod komandom policije”.

Tužilaštvo BiH je kao dokaz predložilo i spisak rezervnih policajaca SJB Nevesinje za april 1992. godine.

Odbrana optuženog Mučibabića nije imala primjedbi na predložene dokaze, naglasivši da će neki od njih biti i njihovi dokazi.

Svi dokazi su uvršteni u sudski spis, a Sudsko vijeće će njihovu dokaznu snagu naknadno cijeniti.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. decembar.