Nacija i broj
270

Matematička olimpijada po nacionalnoj osnovi: Posebne kvote za Bošnjake, Srbe i Hrvate

Klix.ba
O dubokoj podijeljenosti bh. društva najbolje ilustrira javni oglas za Matematičku olimpijadu BiH 2017, gdje su već godinama jasno određene "kvote" koliko može učestvovati Bošnjaka, koliko Srba, a koliko Hrvata.

Dvadesetdruga matematička olimpijada održat će se 13. i 14. maja na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Šest najuspješnijih takmičara plasirat će se na Međunarodnu matematičku olimpijadu koja će se održati u Brazilu od 12. do 23. jula 2017. godine.

Ništa tu ne bi bilo sporno da nisu određene kvote koliko učesnika može biti iz kojeg entiteta, u zavisnosti od nacionalnosti.

Organizator ovog takmičenja ističe da spomenuta podjela kvota po nacionalnoj pripadnosti nema nikakve veze s nacijom, već da se radi o entitetskoj podijeljenosti, odnosno o različitim nacionalnim planovima i programima.

Kvote za učešće na bh. matematičkoj olimpijadi su: FBiH - Bošnjaci-20 učenika, FBiH - Hrvati-10 učenika i Republika Srpska - 15 učenika.

Vidan Govedarica, predsjednik Društva matematičara RS-a za Klix.ba je kazao da je riječ o dva različita takmičenja koja se organiziraju u FBiH, a to što piše različita kvota za Bošnjake i Hrvate je posljedica različitih nastavnih planova i programa po kojima se djeca školuju.

"U FBiH imaju dva takmičenja za matematičku olimpijadu i sa jednog se bira 20, a sa drugog deset učenika", kazao je Govedarica i dodao da nacionalne kvote ne važe i da npr. takmičari iz RS-a mogu biti bilo koje nacije.