Slovenački parlamentarac
4

Matej Vatovec: Politika Slovenije će se vratiti na staro, "non paperi" su ulje na vatru nacionalizma

D. Be.
Matej T. Vatovec
Matej T. Vatovec
Slovenački parlamentarac Matej T. Vatovec iz Ljevice u razgovoru za Klix.ba nakon izbora kaže da je Slovenija već dvije godine u kandžama iliberalizma orbanovskog tipa, ali da sada slijede promjene i u unutrašnjoj i u vanjskoj politici Ljubljane.

Na pitanje kako je došlo do velike promjene na političkoj sceni Slovenije odnosno kako su Slovenci tako naglo odlučili promijeniti politički kurs države, Vatovec kaže da su mnogi režim osjetili na svojoj koži.

"Slovenija je već dvije godine u kandžama iliberalizma orbanovskog tipa. Ne samo da su to gledali na TV-u i čitali na Twiteru, već su i na svojoj koži osjetili policijsku represiju, preuzimanje medija i besmislene mjere tokom epidemije koje nisu slijedile savjete epidemiologa već su bile plod političke odluke. Tako da smo imali škole koje su se zatvarale prije nego tržni centari i ponovo otvarale nakon što su ljudi već mogli igrati u kockarnicama ili plesati u klubovima. Bilo je jasno da je opozicija ruku pod ruku sa civilnim društvom i bitka za drugu zemlju nakon 24. aprila je uspjela", kaže nam Vatovec koji ostaje u državnom parlamentu i nakon ovih izbora

Njegova "Ljevica" je osvojila četiri mandata u parlamentu i, kaže, spremna je za razgovore o ulasku u koaliciju sa pobjedničkim Pokretom Sloboda i Socijaldemokratama.

Ono što nas je posebno interesovalo jeste buduća vanjska politika Slovenije s obzirom da znamo da je premijer Janez Janša šurovao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i bio protivnik uvođenja sankcija.

"Procjenjujem da će se vrlo brzo slovenačka vanjska politika vratiti na staro. Daleko od Višegrada i nazad u posebnu pažnju na Balkanu. Naravno, želja nam je da ova vanjska politika na susjedstvo gleda kao na partnera u regionu, a ne kao na prostor za širenje obruča uticaja, kako sada zamišljamo, na primjer, Zapadni Balkan", kaže Vatovec.

Politika Janeza Janše je izrodila i tzv. "non paper" u kojem se govori o prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini.

"Bit ću vrlo iskren, više je nego očigledno da je dejtonska Bosna projekat koji nije zaživio kako bi trebao. Ali ideje poput onih iz tzv. "non papera" su samo ulje na vatru za nacionalizam. Politika prema BiH mora imati u vidu, prije svega, dobrobiti njenih stanovnika, a prije svega narodi Bosne i Hercegovine morat će se dogovoriti kako državu učiniti skladnijom i solidnijom", smatra slovenački parlamentarac.

Za kraj pitali smo Vatoveca da li se u Sloveniji može očekivati otvaranje "Pandorine kutije" nakon što Janša ostane bez vlasti s obzirom da ga je opozicija optuživala za razne afere, kontrolu policije, pravosuđa i obavještajnih struktura.

"Nadam se da nova vlada neće otvoriti Pandorinu kutiju. Šalu na stranu, on je jedna od najuticajnijih ličnosti u slovenačkoj politici. Sa ove tačke gledišta, on je imun na vladavinu prava već 30 godina. Ono što treba brzo da se desi je eliminisanje štetnog i klijentelističkog kadra širom zemlje, a očekujem i da nadležne institucije istraže sve kontroverzne poslove koji su se desili u poslednje dve godine", izjavio je član Ljevice.