{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Matanović pisao Hajdaš Dončiću o pristupu BiH otvorenom moru

20.7.2015. u 19:14
509
40
Matanović pisao Hajdaš Dončiću o pristupu BiH otvorenom moru
509
Matanović pisao Hajdaš Dončiću o pristupu BiH otvorenom moru
Slavko Matanović (Foto: Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavko Matanović uputio je danas dopis ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Siniši Hajdaš Dončiću u kojem ga je pozvao na hitno imenovanje članova Zajedničkog tima za primjenu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru.
Naime, u proteklom periodu na bilateralnim sastancima između predstavnika Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, uključujući i nedavnu posjetu ministra Matanovića Zagrebu, pored ostalih, nezaobilazna su bila i dva veoma važna pitanja za obje države, a to su: primjena Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i pitanje razgraničenja na moru.

U pismu se napominje da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Republikom Hrvatskom o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru (Sl. Glasnik BiH 31/14 od 22.4.2014. godine) u kojem su imenovani predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, te Ministarstva vanjskih poslova BiH. Međutim, izostalo je imenovanje članova Zajedničkog tima ispred Republike Hrvatske, tako da do sada nije došlo do konstituisanja Zajedničkog tima u cjelosti.

S tim u vezi, ministar Matanović je zaključio u dopisu da bi postizanje bilateralnog sporazuma o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru prema odredbama Konvencije trebalo prethoditi eventualnim građevinskim aktivnostima na moru koje bi imale implikacije na primjenu pomenute Konvencije UN-a, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: