BiH
0

Master programi za napredna znanja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu u okviru II ciklusa studija u 2016/17. ponudit će programe iz svih oblasti ekonomije i menadžmenta, Master Your Business Potential.

Za akademsku 2016/17. godinu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) priprema dodatne akademske programe. Vođen potrebama tržišta rada i zahtjevima poslovnog sektora, EFSA proširuje ponudu programa na master studiju u okviru saradnje sa drugim univerzitetima.

"Savremeni poslovni svijet ne čeka na pojedinca, on se razvija brže nego ikada, tako da se pojedinci moraju anticipativno educirati i prilagođavati sa ciljem da ostanu konkurentni na sve zahtjevnijem tržištu talenata. Danas morate trčati da biste ostali u mjestu, odnosno, morate učiti brže i sadržajnije da ne biste stagnirali. U skladu sa postulatima na kojima funkcionira i kojima podučava buduće lidere ove zemlje, Ekonomski fakultet u Sarajevu se anticipativno prilagođava promjenama i potrebama vanjskog svijeta koje očigledno postaju i dio našeg društveno privrednog sistema i poslovnog konteksta. Odatle dolazi imperativ da svake godine unosimo inovacije i dopunjavamo našu ponudu, odnosno sadržaj koji isporučujemo našim studentima i ostalim klijentima", istakao je prof. dr. Elvir Čizmić, rukovodilac Katedre za menadžment i organizaciju.

Nove oblasti podučavaju se u okviru programa saradnje sa Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Programi u trajanju od jedne i dvije godine fokusirani su na različite oblasti potrebne pojedincu zaposlenom u bilo kojem bazičnom tipu organizacije, uključujući: finansije, računovodstvo i revizija, aktuarstvo, marketing, menadžment, preduzetništvo, menadžment ljudskih resursa, menadžment u zdravstvu, finansijski menadžment, informatički menadžment, upravljanje kvalitetom, upravljanje projektima i ekonomsku diplomatiju.

Program iz oblasti menadžmenta u zdravstvu upućuje polaznike u tehnike i vještine vođenja zdravstvene organizacije i upravljanja raspoloživim ljudskim potencijalima i drugim resursima. U okviru navedenog programa educiraju se osobe koje upravljaju, ili imaju namjeru da upravljaju, organizacijama zdravstvenog sistema, te da iste razumiju potrebu za kontinuiranim unapređenjem operacija, procesa i aktivnostipratite navedenih organizacija uz poštivanje zakonske regulative, rentabilno poslovanje, kvalitetnu regulaciju nabave i potrošnje kroz primjenu osnovnih ekonomskih i pravnih načela. Svi sadržaji koji se isporučuju u okviru navedenog programa usmjereni su na poboljšanje poslovnih performansi i konkurentnosti organizacija u kojima polaznici programa rade.

Polaznici ovog programa dolaze uglavnom iz medicinske struke. "Magistarski studij iz oblasti menadžmenta u zdravstvu odlična je pretpostavka za razvoj menadžerskih vještina u oblasti zdravstva. Meni, kao ljekaru, ovaj program je omogućio da proširim moja opšta znanja i da steknem nova specifična znanja i kompetencije, koja će mi omogućiti da profesionalno napredujem i budem efektivan rukovodilac", istakla je prim. dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Programi iz oblasti kriznog menadžmenta, preduzetništva i upravljanja ljudskim potencijalima koncipirani su po principu "nauči danas – primjeni sutra", što znači da stečeno znanje polaznici mogu primijeniti odmah u organizacijama u kojima su zaposleni. Program se izvodi na način da se studentima i drugim polaznicima isporučuju znanja vezana za napredne koncepte menadžmenta, dok se kroz radionice studenti obučavaju na način da rješavaju konkretne poslovne probleme sa ciljem aplikacije nučenog i sticanje aplikativnih znanja, kompetencija i vještina.

"Smjer Krizni menadžment, zbog svog konceptualnog pristupa i kvalitete predavača, preporučio bih svim ljubiteljima (ekonomske) misli, sadašnjim i budućim menadžerima, koji teže ka usavršavanju praktične primjene znanosti u cilju kreiranja dodatnih vrijednosti u kompanijama kojima upravljaju", istakao je Elvedin Lagarija, izvršni direktor/član uprave ZiraatBank BH d.d.

Informacije o programima i upisima mogu se pronaći na Facebook stranici i www.efsa.unsa.ba