10.000 nezadovoljnih
0

Masovni protesti ispred zgrade federalne Vlade

SRNA
Savez ratnih vojnih invalida BiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Unija nezavisnih sindikata Federacije zatražili su od Vlade FBiH da donese odluku o povlačenju interventnog zakona kojim se predviđa smanjenje javne potrošnje ili će biti organizovani masovni protesti ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Zahtjev je upućen sa jučerašnje zajedničke vanredne skupštine Saveza ratnih vojnih invalida BiH i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca.

Predsjedništvo Saveza ratnih vojnih invalida BiH zatražilo je od federalne Vlade da donese odluku o povlačenju interventnog zakon iz parlamentarne procedure i da u članu 4. tog zakona bude brisana odrednica o umanjenju naknada za deset odsto korisnicima invalidnina, ratnim vojnim invalidima i porodicama šehida.

Predsjednik Jedinstvene boračka organizacija BiH "Unija veterana" Suad Kulosman rekao je da će protesti biti održani, čija će osnovna poruka biti da Vlada mora promijeniti način rada.

Očekuje se da će se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu okupiti oko 10.000 ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih porodica i šehida da bi upozorili da Prijedlog interventnog zakona ne smije dobiti podršku federalnog Parlamenta.

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koji je bio zakazan za danas, jučer je odgođen.

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić kaže da postoji više razloga za odgađanje, a među njima i činjenica da interventni zakon nije bio u planu za sutrašnje zasjedanje Doma naroda, kao i to da nije imenovan novi premijer. 
Sjednica Vlade, koja je bila najavljena za jučer i na kojoj je trebalo da bude razmatran rebalans budžeta, odgođena je, a Prijedlog interventnog zakona još nije stigao u federalni Parlament.