BiH
9

Masovni pomor ribe u rijeci Drini: Ko je odgovoran za uništavanje ribljeg fonda u Srebrenici?

Piše: A. B.
Foto: Facebok/SRD
(Foto: Facebok/SRD "Drina" Bratunac)
Više hiljada riba uginulo je u rijeci Križevici u Potočarima kod Srebrenice, a kako tvrde iz ribolovnog društva, uzrok su vjerovatno zagađivači iz nekih od lokalnih fabrika.

Kako je za Klix.ba kazao ribočuvar Boban Filipović, uginuće ribe primijećeno je u nedjelju oko osam sati prilikom redovnog obilaska terena. Prema njegovim riječima, uočena je neprirodno crvena boja u dijelu rijeke Drine blizu ušća rijeke Križevice, a nedugo nakon toga i prava ekološka katastrofa.

"Prateći trag zamućenja utvrđeno je da ono dolazi iz Križevice u kojoj je također primijećena velika količina uginule ribei čiji trag ide uzvodno Križevicom do Potočara. Na mjesto događaja došli su ekološki inspektor, predstavnici policije i javni tužilac. Uginulo je više hiljada riba, a sve će to neko morati platiti. Ne želimo imenovati nijedan privredni subjekt ni firmu koja bi mogla biti zadužena za takvo nešto, a ekološki inspektori će utvrditi odakle dolazi zagađenje", rekao je Filipović.

Dodao je također kako će neko morati nadomjestiti štetu, a radi se o velikoj sumi novca. Rijeka Križevica koja je pocrvenjela u nedjelju ujutro nanijela je ogromnu štetu ribljem fondu na ovom području. Ribolovno društvo iz Bratunca na svojoj Facebook stranici prozvalo je fabriku za pocinčavanje u Srebrenici kao mogućeg uzročnika ovog zagađenja.

Direktor fabrike Bojan Trničić za naš portal je demantirao sve navode kazavši kako je firma jedina na području istočne Bosne koja ima sistem neutralizacije i koja je prošla sve potrebne kontrole.

"Policijski izvještaji su pokazali da nemao ništa s tim, a ustvari se radi o političko-nacionalnim nadmetanjima u Srebrenici pred Lokalne izbore. Poznata su nam imena ko je to uradio - namjerno prolio 100 ili 200 litara ulja i zagadio rijeku, ali su uzorci dokazali da to ne dolazi iz naše fabrike", izjavio je Trničić.

Iz Policijske stanice Bratunac potvrđeno nam je da su ribočuvari prijavili uginuće više hiljada riba te da još uvijek čekaju ekološki nalazi koji će pokazati ko je odgovaran za uništavanje ribljeg fonda na području istočne Bosne.