Uništavanje prirode
804

Masovna sječa stabala u Babinom dolu na Bjelašnici, niču novi apartmani

Dž. L.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Masovna sječa stabala provodi se proteklih dana u blizini sankališta i skijališta u Babinom dolu na Bjelašnici gdje bi uskoro trebala početi gradnja novih objekata.

Iako je prošle godine, kada je na istoj lokaciji posječeno 120 kubika stabala, najavljeno kako se sječa vrši radi izgradnje staze za odskijavanje i sankalište, čini se kako će na olimpijskoj ljepotici ipak osvanuti novi apartmani.

"Stabla koja se ruše su na građevinskom zemljištu, koje nije u vlasništvu Općine. Naime, u pitanju je privođenje krajnjoj namjeni, u svrhu izgradnje objekta planiranog urbanističkim projektom Bjelašnica - II faza", odgovorili su nam iz Općine Trnovo na upit o sječi stabala.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Podsjećamo, načelnik Trnova Ibro Berilo prošle godine nam je kazao kako je želja nadležnih napraviti prostor za djecu.

"Mi tačno znamo šta je tom prostoru potrebno i želimo da to planom radimo. Ništa na Bjelašnici nije urađeno, a da nije u skladu s urbanističkim projektom", istakao je Berilo.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Međutim, urbanistički projekt "Bjelašnica - II faza" u međuvremenu je izmijenjen. U projektu se navodi kako objekti koji će se graditi mogu sadržavati najviše pet vidljivih etaža, kako je potrebno razmotriti djelimično pomjeranje trase planiranih saobraćajnica u cilju ostvarivanja adekvatnog pristupa objektima.

"Zbog nedostatka i narušavanja postojeće vegetcije izgradnjom objekata i insfrastrukture za lokalitete na kojima nema postojećih stablašaca, neophodno je izraditi projekt vanjskog uređenja u okviru kojeg je potrebno predvidjeti sadnju novih stablašaca", navodi se u projektu.

Također piše kako će se uređenjem područja zadržati svi elementi zaštite prirode i okoliša.