BiH
0

Mašović: Izvršena primopredaja posmrtnih ostataka četiri bh. državljanina

FENA
Na Graničnom prijelazu Izačić, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, danas je izvšena primopredaja posmrtnih ostataka četiri bosanskohercegovačka državljanina koji su pronađeni u jednoj grobnici na području Hrvatske Kostajnice, izjavio je za Fenu predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović.

Radi se o Prijedorčanima koji su nestali u julu 1992. godine na području Čarakova.

Njihov identitet potvrđen je DNK-a metodom, a radi se o tri člana porodice Behlić - Izetu (sin Muniba), rođen 1966. u Čarakovu, Redžepu (sin Mustafe), rođen 1956. u Čarakovu i Fikretu Behliću (sin Esada), rođen 1063. u Prijedoru, kao i jednom članu porodice Kaltak - Esadu Kaltaku (sinu Islama), rođen 1947. godine u Gornjem Kamengradu.

Prema Mašovićevim riječima, njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine, ali kako su vlasti R Hrvatske smatrale da se radi o njihovim državljanima, nije došlo do podudaranja između krvi i uzetih DNK-uzoraka, tako da su dugo vremena bili neidentificirani.

Do njihovog identificiranja došlo je u sklopu zajedničkog programa Vlade R Hrvatske i Međunarodne komisije za nestale (ICMP), odnosno razmjenom podataka iz baza krvi i koštanih uzoraka.

  • Činjenica da su posmrtni ostaci žrtava iz BiH pronađeni na teritoriji R Hrvatske može poslužiti bh. i tužiocima haškog Tribunala (ICTY-a) kao jasan dokaz o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem su sudjelovali Slobodan Milošević, Milan Martić i Radovan Karadžić, kazao je Mašović, uz napomenu kako je očigledno da su četvorica identificiranih bh. građana nakon zarobljavanja odvedeni u R Hrvatsku i tamo likvidirani.