BiH
1

Mašović: Genocidna namjera u sedam općina nije dokazana kod Karadžića, što ne znači da neće biti kod nekog drugog

Klix.ba
Amor Mašović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amor Mašović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amor Mašović iz Instituta za traženje nestalih osoba u BiH istakao je nekoliko važnih momenata današnje presude Radovanu Karadžiću.

"U optužnici je stajalo da je Radovan Karadžić učesnik četiri udružena zločinačka poduhvata, uključujući onaj prvi i najvažniji, a to je pokušaj da se potpuno eliminišu bosanski muslimani ili Bošnjaci, te bosanski Hrvati sa teritorija BiH za koje je on smatrao da su ekskluzivno srpski i on je po tom krivičnom djelu osuđen kao učesnik tog udruženog zločinačkog poduhvata, istina ne za sva djela koja su bila u optužnici za taj poduhvat", podsjetio je Mašović u izjavi za Al Jazeeru Balkans.

On vjeruje da će Tužilaštvo na taj dio presude podnijeti žalbu.

"Pretresno vijeće je utvrdilo da sve radnje koje su izvršene po svojoj masivnosti, načinu na koji su izvedene predstavljaju actus rei, radnje izvršenja genocida. Ono što Tužilaštvo nije moglo dokazati jeste genocidna namjera u sedam općina, u ovom slučaju Radovana Karadžića, što ne znači da nije postojala kod nekog drugog. To ćemo vidjeti u suđenju Ratku Mladiću u čijoj optužnici također stoje ove općine kao općine u kojima je odgovoran za genocid", naglasio je Mašović, koji je bio svjedok Haškog tribunala.

Od je podsjetio da je Karadžić osuđen kao predsjednik Savjeta nacionalne bezbjednosti, predsjednik i vrhovni komandant manjeg bh. entiteta.

"Udruženi zločinački poduhvat osim danas pobrojanih dijelili su i na terenu izvršavali i komandanti, pomoćnici komandanata, viši oficiri, načelnici službi na republičkom, regionalnom, opštinskom i lokalnom nivou i to u MUP-u Srbije, MUP-u RS i u komandama JNA, TO i vojske manjeg bh. entiteta", istakao je Mašović.