{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mašinovođe iz Doboja čekaju poziv na pregovore s vladom RS-a

F
16.6.2011. u 10:00
0
2
Mašinovođe iz Doboja čekaju poziv na pregovore s vladom RS-a
0
Mašinovođe iz Doboja čekaju poziv na pregovore s vladom RS-a
Predstavnici dvaju sindikata “Željeznica RS-a” iz Doboja, mašinovođa i radnika u infrastrukturi, i danas su se okupili na željezničkoj stanici u tom gradu, gdje čekaju poziv entitetske vlade na razgovore o uvjetima prekida generalnog štrajka.
“Očekujemo nastavak pregovora s Vladom RS-a jer je Samostalni sindikat mašinovođa dokazao da je legitiman predstavnik radnika bez kojeg nijedan štrajk ne može ni početi, niti se završiti, niti neko drugi u njegovo ime može potpisati bilo kakve sporazume”, saopćio je predsjednik te sindikalne organizacije Simo Cvjetković.

Spremni su da nakon dobijanja garancija za ispunjavanje zahtjeva radnika prekinu potpunu obustavu željezničkog saobraćaja u RS-u, koja traje od 8. juna.

Podjele u sindikatima “Željeznica RS-a” dovele su do situacije da iz Doboja i dalje ne sobraćaju vozovi, jer predstavnici mašinovođa i radnika u infrastrukturi su mišljenja da Vlada RS-a mora dati garancije za ispunjavanje i drugih zahtjeva radnika.

Nisu im isplaćene četiri plaće ni regres za 2009. i 2010. godinu.

Tokom jučerašnjeg dana na račun tog preduzeća prebačeno je pet miliona maraka iz entitetskog budžeta za isplatu dva regresa i toplog obroka za januar ove godine.

Međutim, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković podsjeća da taj i Sindikat radnika infrastrukture bez doznačavanja sredstava radnicima nisu mogli da prihvate odluku o minimumu procesa rada koji su postigli Samostalni sindikat Saobraćajno-transportne djelatnosti na čelu sa Zlatkom Marinom i Vlada RS-a.

S tim sindikatima je najavljeno da će biti nastavljeni pregovori o daljim koracima koje treba preduzeti u sanaciji sadašnjeg stanja u entitetskim željeznicama, a kako bi se do petka potpisao sporazum o prestanku štrajka i definiralo na koji način će se rješavati brojni problemi u "Željeznicama".

Sindikati traže i istragu kojom bi se utvrdila odgovornost onih koji su ovo javno preduzeće doveli u sadašnju agoniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: