SDP
102

Mašić: Zaustaviti negiranje korištenja bosanskog jezika u RS-u

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Politički direktor Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu zatražio je od Tužilaštva BiH da odgovori šta je u protekloj godini uradilo u vezi s krivičnom prijavom, koju je SDPBiH podnio protiv ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića zbog nametanja "jezika bošnjačkog naroda" umjesto bosanskog jezika.

"Tačno je prošlo godinu dana kako smo pokrenuli navedenu krivičnu prijavu i nemamo nikakve povratne informacije šta je Tužilaštvo BiH uradilo", kazao je Mašić.

Podsjetio je da je SDPBiH podnio prijavu iz razloga što je ministar Malešević "svjesno opstruirao odluku Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđeno da se naziv bosanski jezik mora koristiti kao službeni jezik u institucijama RS-a i generalno u RS-u".

"Negiranje mogućnosti korištenja naziva bosanski ili bilo kojeg drugog jezika u BiH je krivično djelo neprovođenja odluke Ustavnog suda. Ta priča će se zaustaviti onog trenutka kada neko za to bude kažnjen", smatra Mašić.

Zbog iznesenih činjenica je zatražio da mu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odgovori zašto prije godinu dana prilikom potpisivanja mehanizma koordinacije nije zatražio od predsjednika RS-a Milorada Dodika, kako je naveo, protuuslugu kako ne bi bila osporena prava konstitutivnog naroda da svoj jezik zovu onako kako žele.

Na pres-konferenciji prije sjednice Predsjedništva SDP-a BiH Mašić je komentirao i, kako je kazao, smjenu Ismeta Gavrankapetanovića s funkcije šefa Klinike za ortopediju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Konstatovao je da su o tome najbolje rekli njegove kolege ljekari, koji su odbili prihvatiti poziciju šefa ovog odjela, ukoliko Gavrankapetanović bude smijenjen s te pozicije.

"Čestitam im na hrabrosti da javno stanu u odbranu svog kolege", rekao je Mašić.