Sistemsko rješenje
18

Mašić: Vlada FBiH mora hitno Parlamentu FBiH predložiti zakon o uvezivanju staža

Piše: E. S. H.
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krajnje je vrijeme da Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o uvezivanju radnog staža za sve radnike u FBiH, smatra Damir Mašić zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Danas će na sjednici Vlade Federacije BiH biti razmatran Prijedlog zakona o uvezivanju radnog staža, a Mašić smatra da je neprihvatljivo da već dvije godine Vlada Fadila Novalića u budžetu FBiH predviđa ogromna sredstva za ove namjene, iako je svjesna da nema zakonskog uporišta da potroši taj novac.

"To nije ništa drugo nego klasično varanje desetina hiljada ljudi koji se nalaze u izuzetno teškoj situaciji. Ovo je pitanje u vezi s kojim se ne smijemo dijeliti, ni stranački, niti na bilo koji drugi način", smatra Mašić.

Podsjetio je da već sedam dana ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu obespravljene radnice iščekuju neko rješenje za problem neuvezanog staža, ali su ministrima prvomajski praznici i produženi vikend važniji od brige za radnike.

Mašić je zaključio da se problem neuvezanog staža mora riješiti sistemski, jednako za sve radnike u FBiH i da je zato neophodno da se u Parlamentu FBiH što prije otvori rasprava o zakonu o uvezivanju radnog staža.