Dopuna dnevnog reda
89

Mašić traži da se na sjednici Parlamenta FBiH razmatra stanje na KCUS-u

Piše: E. S. H.
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik u Parlamentu FBiH iz SDP-a Damir Mašić predložio je dopunu dnevnog reda 24. redovne sjednice Zastupničkog doma zakazane za dan 26. i 27. septembra s tačkom o situaciji na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata i odlazak velikog broja najstručnijeg kadra.

"Javnost u BiH iz dana u dan svjedoči uznemirujućim informacijama o dešavanjima na KCUS-u. Brojne su izjave i svjedočenja pacijenata i ljekara o tome kako pacijenti i ljekari sami moraju kupovati lijekove i sredstva neophodna za liječenje i operativne zahvate. Osim toga, svakodnevno se objavljuju informacije o odlasku ljekara specijalista, koji KCUS napuštaju zbog narušenih međuljudskih odnosa, mobinga, zastrašivanja, ucjena i prijetnji", navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da se stanje na KCUS-u svakim danom usložnjava, dovodeći do ivice opstojnosti kvalitetnog rada.

"Prema novim saznanjima koja su zvanična, još sedam ljekara napušta KCUS zbog pritisaka menadžmenta. Odlazi 6 specijalista ortopedske hirurgije i jedan subspecijalista kardiohirurg. Odlaskom 6 ortopeda u potpunosti se dovodi u pitanje proces rada i sasvim je izvjesno da Klinika za ortopediju i traumatologiju sa kadrom koji ostaje ne može odgovoriti potrebama građanstva samo Kantona Sarajevo, a kamoli drugih kantona. Time je dovedeno u pitanje zdravlje građana, što je direktno kršenje Ustava ove zemlje", smatra Mašić.

Mišljenja je da je još poraznije da odlazi jedan od osnivača Klinike za kardiohirurgiju, kardiohirurg koji je od maja 1997. godine zaposlen na njoj i jedini koji je mogao operirati i većim dijelom dječije kardiohirurške pacijente.

"Sve ovo protiče bez bilo kakve reakcije Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade FBiH koja nijemo posmatra sva ova dešavanja. Krajnje je vrijeme da ministarstvo i Vlada počnu vršiti svoje zakonske obaveze te upoznaju Parlament FBiH o stanju na UKCS, kako bi se donijeli zaključci i mjere kojim bi se zaustavile očite i brojne nepravilnosti u najvećoj kliničkoj ustanovi u BiH. Parlament FBiH ima obavezu reagirati i zaštititi prava građana koji su najveće žrtve svih dešavanja na KCUS-u", zaključeno je u obrazloženju predložene tačke dnevnog reda sjednice.