Predstavljaju i mandatara
58

Mašić: Šest stranaka potpisuje programski dokument za novu Vladu KS

Piše: A. D.
Šest stranaka, SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL, koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo, sutra će potpisati programski dokument, te predstaviti mandatara za sastav nove Vlade Kantona, a to je Edin Forto iz Naše stranke.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić koji nam je potvrdio ovu informaciju kazao je i da će sutra biti predstavljeni usaglašeni principi i mjere djelovanja u KS.

"Nakon izbora predsjedavajućeg Skupštine KS, ovo je sasvim logičan slijed događaja. To je ono što smo najavljivali, kao i principe djelovanja koji su svrlo važni za upostavu vlasti u Kantonu Sarajevo. Ovo je samo dokaz da ovaj proces u KS ide nezaustavljivo naprijed. Uspostavili smo standard koji će biti nastavljen i na drugim nivoima, a to je upostavljanja vlasti na osnovu jasnog i preciznog programa", kazao je Mašić.

On je rekao da se u drugi plan stavljaju resori i pojedinci koji će voditi te resore.

"To ćemo uraditi kako smo i najavili u drugoj fazi onda ćemo vidjeti ko će sastavljati novu Vladu Kantona Sarajevo", rekao je Mašić.

Na upit kada će se to desiti, Mašić je rekao da se to može očekivati polovinom decembra ili u drugoj polovini decembra.

"Ovo će biti apsolutni rekord kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata u KS, dakle kada je riječ o zakonodavnoj ali i izvršnoj vlasti, i to od Dejtona do danas", rekao je Mašić za Klix.ba.

Podsjetimo, zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković izabran je na 28. novembra na sjednici Skupštine KS za predsjedavajućeg Skupštine. On je tada najavio da će prvi zadatak novoizabranog rukovodstva biti formiranje nove vlade i usvajanje budžeta za 2019. godinu.