O 10 oblasti
61

Mašić: Predsjedništvo SDP-a BiH će danas usvojiti dokument "Plan 10"

FENA
Damir Mašić (Foto: N. G./Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH će na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojiti izborni program koji se zove "Plan 10" ili "Plan za 10", koji daje vrlo konkretna rješenja iz svih 10 ključnih oblasti koje je ova stranka definirala, zajedno s građanima BiH i članovima.

Ovo je prije početka sjednice stranačkog predsjedništva novinarima izjavio član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić, dodajući da su napravili istraživanje unutar BiH kad su u pitanju građani, ali i istraživanje unutar 40 hiljada članova SDP-a BiH koji su zajedno s građanima prepoznali kojih je to 10 tema.

To su: zapošljavanje odnosno ekonomija, zdravstvo, obrazovanje, kultura i sport, pravda i sigurnost, socijalna politika, turizam i zaštita okoliša, EU i NATO integracije, plan za mlade i reforma javne uprave.

Mašić je, navodeći neka od rješenja predviđena ovim dokumentom, kazao da kada je u pitanju zdravstvo, politika SDP-a predviđa, u saradnji s politikom ekonomije, da svi građani u BiH, odnosno u FBiH, odnosno tamo gdje SDP-e bude u prilici da obnaša vlast, imaju zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li su zaposleni, nezaposleni....

"Svi građani da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno na osnovni paket", napomenuo je Mašić.

Također su predvidjeli besplatne udžbenike za svu djecu koja su u devetogodišnjem osnovnom obrazovanju.

Mašić kaže da su predvidjeli i zakon o minimalnoj plaći, koji će povećati minimalnu plaću i koji će je definirati.

"Svjedoci smo da praktično, stavljanjem van snage Opšteg kolektivnog ugovora i sporazuma ne postoji uopće definirana minimalna plata", navodi Mašić.

Dodao je da također imaju prijedlog uvođenja poreza na luksuz, a u segmentu sporta plan je izgradnja državnog stadiona za reprezentativne selekcije.

"Ovih 10 politika će danas biti usvojeno na sjednici Predsjedništva. Nakon toga slijedi 5. aprila sjednica Glavnog odbora u Tuzli, koji će također razmatrati i usvojiti ove politike, a 14. aprila je u Sarajevu planirano Strateško planiranje SDP-a BiH na kojem će više od 500 najodgovornijih ljudi unutar SDP-a iz cijele BiH biti prisutno i na kojem će se finalizirati ovih 10 politika", najavio je Mašić.

Govoreći o procesu kandidiranja unutar SDP-a BiH za predstojeće opće izbore, kazao je da su pri kraju prve faze u kojoj je svih 42.000 članova SDP-a imalo pravo i ogroman broj njih uzeo učešće u kandidiranju za sve nivoe vlasti, uključujući i Predsjedništvo.

Napomenuo je da 30. marta ističe rok po kojem će kantonalni, opdnosno regionalni odbori iz cijele BiH svoje prijedloge za Predsjedništvo i kandidate za Predsjedništvo uputiti, tako da će već u toku aprila imati "izdefiniranu volju prije svega, članova SDP-a BiH".

"Ono što sada već mogu reći, da je nepodijeljena podrška kad su u pitanju kandidature, gotovo 100 postotna, Denisu Bećiroviću koji ima potpunu i nepodijeljenu podršku. Ali kada se kompletno sumira taj proces javnost će biti obaviještena", kazao je Mašić.

On je govorio i o kolapsu u funkcioniranju vlasti u FBiH, navodeći da "u ovom mandatu Parlamenta FBiH imamo konstantnu parlamentarnu krizu koja nije bila zabilježena ni u vrijeme opkoljenog Sarajeva nakon 1994. godine, formiranja Federacije Vašingtonskim mirovnim sporazumom“.

"Podsjetit ću da je Mariofil Ljubić, tadašnji predsjedavajući Parlamenta FBiH, u opkoljenom Sarajevu i 1994. i 1995. godine održavao sjednice parlamenta, a Edin Mušić u potpuno mirnodopskim okolnostima i uvjetima više od 20 godina od formiranja FBiH i prestanka i agresije i rata u BiH nije u stanju da sazove sjednice", istaknuo je Mašić.