Izbor ustavnog sudije
49

Mašić o tome da li će glasati za Vukoju: Kad bude upućena cjelokupna lista, SDP će zauzeti stav

S. M.
Damir Mašić
Damir Mašić
Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Federacije BiH Damir Mašić u jutarnjem programu BHRT-a govorio je o zastoju u izboru sudije Ustavnog suda BiH.

"Dvije sjednice su zakazane. Jedna je zakazana za 22. januar, druga za 24. januar. Na prvoj bi trebali nakon sveobuhvatne rasprave koja će uslijediti o praktično blokadi određenih radnih tijela. Prije svega mislim za Komisiju za imenovanja i Zakonodavno-pravnu komisiju. Postoji nekoliko varijanti izlaska i rješenja cjelokupne situacije", rekao je Mašić.

Dodao je da će na toj sjednici biti i tačka o privremenom finansiranju Federacije BiH za prvi kvartal ove godine.

"Mi nećemo dozvoliti da to bude dovedeno u pitanje, i politički i ekonomski dio kada su u pitanju dvije naredne sjednice", kazao je Mašić.

Smatra da se zastupnici opozicije ponašaju kao djeca u vrtiću.

"Govore 'ako stavite to i to na dnevni red mi ćemo doći' ili 'ako skinete to s dnevnog reda'", kazao je Mašić.

"Dosadašnji neizbor ustavnog sudije je rezultat toga što kolega Aner Žuljević i ja nismo htjeli da glasamo za listu na kojoj bi bio samo jedan kandidat, a ne zato što su oni iz opozicije galamili. Mi insistiramo da se uputi kompletna lista uspješnih kandidata. Ja sam sjedio posljednji put u parlamentu kada se vršio izbor sudije u Ustavni sud i tako je išla lista od pet kandidata. Onda je Predstavnički dom odlučio u drugom krugu glasanja", rekao je Mašić.

Ističe da HDZ ne pristaje da ide više kandidata u Parlament, ali da će Žuljević i on insistirati na tome da ne bude samo jedan kandidat.

"Popuna radnih tijela neće riješiti ovo pitanje. Kad se popuni Komisija za izbor i imenovanja ponovo nema onih koji će glasati da ide samo jedan kandidat", rekao je Mašić.

Na pitanje da li će glasati za Marina Vukoju da se imenuje u Ustavni sud BiH rekao je da ne odgovara na hipotetička pitanja.

"To pitanje kada bude na dnevnom redu, kako da vam kažem, ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja. Mi insistiramo da dođe cjelokupna lista, kada dođe Klub SDP-a će zauzeti svoj stav", rekao je Mašić.

Tvrdi da većina u Parlamentu izmjenama Poslovnika želi da deblokira rad ove zakonodavne institucije.

"Zato što je blokiran. Izmjene Poslovnika predviđaju, što sadašnji Poslovnik ne predviđa, da ukoliko dođe do ovih situacija da mogu da se popune radna tijela. Gotovo deset posto poslanika apsolutno nisu članovi ni jednog radnog tijela jer opozicija blokira. Potrebno nam je da popunimo radna tijela. Bez mišljenja Zakonodavno-pravne komisije ne može se usvojiti budžet a ni jedan zakon", kazao je Mašić.