"Vrijeme pokaže sve"
93

Mašić: Dodik je stjeran u ćošak, naknadna pamet najviše šteti Novaliću

I. Sa.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić govorio je o tome zašto više nije dio Komisije izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali i o političkim dešavanjima u našoj zemlji.
Podsjetimo da je Mašić u ovoj komisiji zamijenjen stranačkim kolegom Senadom Subašićem.

U izjavi za BHRT, Mašić je naveo kako je to bilo pitanje integriteta jer nije htio takvu odgovornost.

"Neću da glasam za to, mogu utjecati samo na svoje mišljenje i postupanje. Ne želim mijenjati svoj stav za koji vjerujem da je ispravan", rekao je Mašić.

Na pitanje o tome koja je trenutno slika Trojke u javnosti, naveo je kako može govoriti samo u ime SDP-a te da je u toj stranci demokratija uvijek postojala.

"Za mene je to uredu dok svaki pojedinac ima pravo da se izrazi. U SDP-u ne postoji nikakav prostor za pukotine i procjepe za formiranje novih političkih subjekata", navodi on.

Govoreći o federalnoj i državnoj koaliciji, kaže da nije zadovoljan svim stvarima koje radi Trojka, ali jeste sa 90 posto njih.

Podcrtava da je politika stvar kompromisa te da su njihovi željeni partneri Naša stranka i Narod i pravda te da HDZ-u i SNSD-u "izborni rezultat daje komotnu poziciju" da se ne može formirati vlast bez njih na oba nivoa.

"Biće svega, ali vjerujem da će Trojka nastaviti političko djelovanje", naveo je Mašić.

Komentarisao je i nedavno "javljanje" nekadašnjeg federalnog premijera Fadila Novalića iako trenutno izvršava zatvorsku kaznu.

"Vjerujem da mu nije lako, ne želim 'političariti' na tom slučaju i mislim da to nije pametno. Imao je više nego dovoljno vremena da kao premijer radi i djeluje. Naknadna pamet najviše šteti njemu", kaže Mašić.

Govoreći o Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS, kaže da "dugo nije bilo većeg političkog prevaranta".

"On je stjeran u ćošak i brani slobodu od pravosudnih organa ove zemlje. To je čovjek koji nije u stanju da objasni porijeklo svoje imovine, kao i od porodice. Spreman je da igra na sve ili ništa. Ne mogu shvatiti mazohistički odnos biračkog tijela RS prema tome jer glasaju za takvog čovjeka", podcrtao je Mašić.

Mašić je kratko prokomentarisao i ponašanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića te koalicionog partnera. On je preko društvenih mreža objavio video u kojem je novinara Avdu Avdića "profesionalno i ljudski diskreditovao i izložio sigurnosnim rizicima", kako je navelo i Udruženje "BH novinari".

Prvenstveno je konstatovao da ne želi biti njegov advokat jer je imao situacije da se pišu neistine, ali bez reakcije na takav način.

"Vjerovatno ga pogađa sve što se piše. Smatram da bi svi trebali biti odgovorniji u tom procesu: od političara do novinara", rekao je Mašić te zaključio da vrijeme pokaže sve.