BiH
0

Mašić: Današnja odluka Ustavnog suda FBiH je najveći poraz aktuelne vlasti

Piše: Er. M.
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Ustavni sud Federacije BiH proglasio Zakon o državnoj službi FBiH neustavnim, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić ocijenio je da je najveći poraz SDA, HDZ-a i SBB-a činjenica da je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim dva ključna zakona iz njihove "famozne reformske agende".

Mašić je rekao da je ovo drugi ključni zakon iz reformske agende koji je završio na Ustavnom sudu FBiH podsjećajući da je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim i Zakon o radu u FBiH.

"Opozicione stranke su upozoravale da parlamentarna procedura u kojoj su usvojeni ti zakoni nije ustavna, ali se Vlada FBiH nije obazirala na to već su nastavili silom potencirati zakon", kazao je Mašić.

Istakao je da je današnja odluka Ustavnog suda FBiH jedna od najvećih bruka i sramota parlamentarne većine te da se iskreno nada da će konačno u Parlamentu FBiH prevladati razum poslije dva ključna zakona koji su proglašeni neustavnim.

"Sama činjenica da je osporen hitni postupak samo je pokazatelj načina na koji oni rade. Mi smo u utorak održali 17. vanrednu sjednicu, a dan poslije smo imali 15 redovnu sjednicu. To znači da parlamentarna većina i Vlada FBiH imaju veći broj vanrednih sjednica od redovnih, a na kojima se ne uvažavaju stavovi drugih", rekao je on.

Dodao je da se oba zakona vjerovatno ne bi završila na Ustavnom sudu FBiH da se išlo u redovnu proceduru, odnosno da su se uvažavala i mišljenja drugih osoba koje nisu dio vlasti u entitetu.

"Ovo se ne može proglasiti ničijom pobjedom već samo porazom aktuelne vlasti. Nadam se da će iz ovog svega parlamentarna većina izvući pouku", kazao je Mašić.

Ustavni sud FBiH konstatovao je i da su usvojenim Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi FBiH prekršene odredbe međunarodnog prava s obzirom na to da vlasti nisu omogućile svim građanima da se zapošljavaju u javne organe u skladu sa kvalifikacijama koje imaju.

Mašić ističe da će Vlada FBiH morati odgovoriti na pitanje šta će biti sa svim ljudima na koje se odnosio izmijenjeni Zakon o državnoj službi FBiH.

"Mi smo govorili o tome više puta. Sve vrijeme nam premijer FBiH Fadil Novalić servira priču kako je smanjen broj zaposlenih u administraciji pri tome spominjući cifre od 6.600 do 7.000 uposlenih da bi u budžetu za 2017. godinu jasno i precizno stajalo da ima 7.210 zaposlenih", rekao je Mašić.

Zaključio je da u tom broju nisu prikazane osobe koje su zaposlene u državnim organima na osnovu ugovora o djelu.