O političkim dešavanjima
54

Mašić: Ako Dodik nastavi ovako ići će u zatvor ili egzil, zato održava veze s Orbanom i Putinom

A. Ku.
Foto: Screenshot/BHRT
Foto: Screenshot/BHRT
Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić smatra da su pred liderom SNSD-a Miloradom Dodikom ako nastavi ići putem blokada i prijetnji dvije mogućnosti - odlazak u zatvor ili egzil.

On je o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH govorio u emisiji BHRT-a "Jutro za sve".

Istakao je dobro poznatu činjenicu da u BiH pojedinac može zaustaviti sve pozitivne promjene koje su napravljene.

"Dodik pokušava spasiti svoju slobodu. Stjeran je u ćošak i ima elementarne probleme", rekao je Mašić.

Dodao je da Dodik ne može objasniti porijeklo svoje imovine, kao ni njegova djeca koja su milioneri.

"Paralelno održava veze sa Viktorom Orbanom i Vladimirom Putinom očigledno pripremajući potencijalno svoj egzil", stava je Mašić.

Podsjetio je da se u Mađarskoj nalazi bivši premijer Makedonije kojeg terete organi te zemlje.

"Ponaša se kao ranjena zvijer i u stanja je da dovede do haosa u zemlji i regiji da bi spasio svoju slobodu. Ako ovako nastavi može završiti u zatvoru ili egzilu", rekao je Mašić.

Pomjeranje granica

Istakao je da je Dodik konstantno pomjerao granice te se zato danas ovdje nalazimo.

Smatra da su međunarodna zajednica i OHR trebali reagovati još 2007. godine kada je Dodik počeo prijetiti otcjepljenjem.

Da je tada došlo do odlučne rekacije, navodi Mašić, danas ne bi imali ovakvog Dodika.

Odgovarajući na pitanje o državnoj koaliciji kaže da ona kao takva nikada nije postojala već je naprosto matematički zbir.

"HDZ i SNSD nisu naši željeni partneri. Što se tiče SDP-a naši željeni partneri su NIP i NS. Oni su nužni partneri jer se bez njih ne može formirati vlast", kazao je.

Dodaje da su nametnute izmjene Izbornog zakona Dodiku samo izgovor za blokade i prijetnje te pita HDZ šta je u predloženim izmjenama njima sporno.

"Niko o tome ne priča. Najveći krivac zašto nije usvojen izmjene Izborog zakona je zapravo Dragan Čović koji bez ikakvog racionalnog razloga tri mjeseca pokušava da uglave u izmjene strvai koje nemaju veze s zaštitom integriteta izbornog procesa", rekao je Mašić.

Stanje u SDP-u

Komentarisao je i stanje u SDP-u osvrnuvši se na posljednji sukob između dvije organizacije SDP-a - u sarajevskoj općini Novi Grad i Banjoj Luci.

Stvari se, kaže, ne rješavaju na takav način.

"Iskreno da kažem, nikad unutarpartijske stvari javno ne komentarišem. Mislim da se te stvari ne rješavaju u javnom prostoru nego unutarpartijski", ističe.

Uputio je i kritiku kolegi Vojinu Mijatovići i kazao da se problem neće riješiti javnim prozivanjem stranačke organizacije nego otvorenim razgovorom.

"Ja mislim da to nije dobar način i da se tako ti problem neće riješiti, to je moje mišljenje. Zbog čega to radi kolega Mijatović treba njega pitati. Ja ne mislim i nikada se nisu rješavali problem ni političkih straaka, firmi ili porodica na društvenim mrežama nego razgovorom o tim problemima", zaključio je Mašić.