Silenzio Stampa
1

Marušić: Zastupnici PSFBiH žele navući bijes javnosti na najčasnije branitelje

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Udruženja zaboravljeni branitelji ŽZH održali su jučer sastanke na kojima su donijeli zaključak da više neće izlaziti u javnost sa svojim stavovima i izjavama. U posljednjem obraćanju medijima kazali su kako su se odlučili na ovaj potez zbog lažnih izjava zastupnika Parlamenta FBiH medijima kojima žele navući bijes javnosti na demobilisane branitelje.

Istakli su kako su zastupnici u svojim izjavama naveli nerealne zahtjeve branitelja, poput toga da traže 300 miliona KM te da obmanjuju javnost kako u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma nije bilo moguće uvrsti Rezoluciju branitelja na sjednicu 11. aprila.

"To je obmanjivanje javnosti imajući u vidu kako je Rezolucija branitelja uredno predana u protokol tog doma 22. marta 2017. godine i gdje je Savjetu branitelja obećano kako će rezolucija biti uvrštena u zasjedanje tog doma na idućoj sjednici 11. aprila, za što imamo dokaze. Na ovaj potez smo se odlučili i zbog neispunjenih obećanja klubova vladajuće koalicije (SDA, HDZ BiH, SBB), opozicionih stranaka Parlamenta FBiH na čelu s SDP-om, HDZ-om 1990, pa čak i SBB-a, člana vladajuće koalicije A-SDA koji su obećali Savjetu branitelja uvrstiti rezoluciju kao tačku dnevnog reda za vanrednu sjednicu tog doma istog dana, međutim, do toga nije došlo jer predstavnici tih stranaka nisu insistirali na tome pa su čak i prekinuli sjednicu tog doma kako bi je uvrstili, što im je bila dužnost imajući u vidu važnost i značaj Rezolucije branitelja za demobilisane branitelje bez ikakvih prava po osnovu učestvovanja u Domovinskom ratu, ali i opću političku i svekoliku drugu situaciju u BiH i FBiH", rekao je Vlado Marušić u ime Savjeta branitelja.

U svom saopćenju ističe kako se telefoni predstavnika Savjeta branitelja stalno i sistemski prisluškuju te da za to imaju dokaze.

"Ovim se narušava privatnost naših članova, članova njihovih porodica, kao i mjera i aktivnosti koje će biti poduzete u smislu odgovora bešćutnim i beskrupuloznim političkim elitama koje čine zlo ne samo istinskim braniteljima, već svim poštenim ljudima BiH. Molimo medije i cjelokupnu javnost da prihvati i shvati kao razumne i opravdane naše razloge za Silenzio Stampa, a mi ćemo kao i uvijek do sada biti dostupni javnosti i medijima nakon aktivnosti demobilisanih branitelja dogovorenih ispred Parlamenta FBiH od 11. aprila, jer se nikada nismo krili, a ni bojali istine za razliku od podrumskih pacova aktuelne političke vlasti u BiH i FBiH", navodi se u Marušićevom saopćenju.

Podsjetimo, branitelji su održali proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, a nakon sjednice Predstavničkog doma PSFBiH zatražili su ostavke osoba koje smatraju odgovornim za neuvrštavanje u dnevni red i neusvajanje rezolucije te su zaprijetili blokadama graničnih prijelaza i institucija vlasti.

Na jučerašnjem sastanku svih podružnica Udruženja Zaboravljeni branitelji trebalo je biti dogovoreno kada će blokade napraviti.

Osnovni zahtjev branitelja iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po 6 KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji te da bude sačinjen novi registar branitelja.