Očekivanja od nove vlasti
44

Martinović: Za HDZ je presudno da se riješi konstitutivnost, u Osmorci za to postoji volja

S. Š. U.
Tomislav Martinović o postojanju volje unutar Osmorke da se riješi pitanje "konstitutivnosti naroda" (Foto: I. L./Klix.ba)
Tomislav Martinović o postojanju volje unutar Osmorke da se riješi pitanje "konstitutivnosti naroda" (Foto: I. L./Klix.ba)
Novi-stari predsjedavajući Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović (HDZ) govorio je o očekivanjima njegove stranke od nove vlasti na svim nivoima u BiH.

Komentirao je Martinović procese koji slijede nakon što je konstituisan novi saziv federalnog Doma naroda.

"Započeli smo postupak za izbor delegata u Dom naroda BiH. Očekujemo da ćemo ovih dana predati i kandidatske liste za potpredsjednike i predsjednika Federacije. Mi smo utvrdili prijedlog koji se odnosi na hrvatskog predstavnika. Lidija Bradara je norminirana i dobila je 22 od 23 potpisa koliko ima Klub Hrvata što je značajno. Nominiran je kandidat i ispred dijela Kluba Bošnjaka, a očekujemo nominaciju i za kandidata iz reda srpskog naroda", kazao je Martinović.

Objasnio je kako će postupak imenovanja novog rukovodstva Federacije BiH početi u Zastupničkom domu FBiH te se završiti u Domu naroda FBiH, a govorio je i o odnosu unutar stranaka koje će činiti novu federalnu vlast.

"Tu je već i opće poznato da kad je u pitanju HDZ i HNS da smo potpisali sporazum sa strankama Osmorke. Dobro bi bilo uspostaviti vlasti i implementirati izborne rezultate. Iz onoga što smo do sad mogli čuti, vidimo da postoji želja i energija, htijenje i znanje da se neke stvari prevaziđu te očekujemo da ćemo punim zamahom krenuti u rješavanje Izbornog zakona BiH gdje trebamo riješiti poziciju izbora hrvatskog člana Predsjedništva, što je za nas Hrvate od presudnog značaja kako bi se cijela ta priča oko legitimiteta konstitutivnog predstavljanja dovela do kraja", istakao je Martinović za RTV HB.

Smatra da unutar Osmorke postoji želja da se taj problem riješi, a najavio je i da u FBiH i na nivou države predstoje reforme koje će slijediti nakon relaksiranja situacije u državi s ciljem da ljudi u BiH bolje žive.