Formiranje vlasti
72

Martinović: Očekujem da će Predstavnički dom sutra izabrati rukovodstvo Federacije BiH

G. Š.
Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović (HDZ) smatra da će Predstavnički dom sutra izabrati kandidate za predsjednika Federacije BiH i da će konačno veći bh. entitet imati konfigurirano rukovodstvo.

"Sutra jeste zakazana sjednica Predstavničkog doma i naša očekivanja idu u pravcu da će Predstavnički dom završiti svoj dio posla, odnosno da će odraditi onaj dio posla koji nisu mogli odraditi ovih troje izabranih predsjednika, odnosno potpredsjednika", rekao je Martinović u Mostaru.

Smatra kako je žalosno da je moralo doći do toga s obzirom na činjenicu da su Lidija Bradara (HDZ), Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA) trebali to učiniti sami između sebe.

"Skoro plebiscitarna potporu koju su dobili i u Predstavničkom domu i u Domu naroda ih je obvezivala da ovo pitanje riješe, a došli smo u priliku da u njihovo ime mora rješavati Predstavnički dom. Očekujem da će to Predstavnički dom završiti i da ćemo imati napokon izabrane i konfigurirano rukovodstvo Federacije BiH", zaključio je Martinović. Što će biti nakon toga kako kaže ostaje za vidjeti.

Podsjetimo da je u Predstavničkom domu za 24. februara održan sastanak rukovodstva tog parlamentarnog tijela sa (pot)predsjednicima Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem nakon čega je dogovorena sjednica Predstavničkog doma na kojoj će biti imenovani predsjednici i potpredsjednici FBiH.

Refik Lendo (SDA) nije došao pa su Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP) obavijestili rukovodstvo doma da nije postignut međusobni dogovor o predsjedniku, čime su se stekli uslovi za održavanje hitne sjednice koja je dogovorena za sutra.