Federalni parlament
0

Martinović (HDZ) pozvao građane da se suzdrže od okupljanja za Prvi maj, Vaskrs i Bajram

M. G.
Sa današnje sjednice
Sa današnje sjednice
Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici, između ostalog, raspravljao je o epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu, kao i prijedlogu mjera i preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH na suzbijanju širenja zaraze koronavirusom.

Prema informaciji koju je sačinio Krizni štab, zaključno s 26. aprilom, u Federaciji BiH je 4.781 osoba preminula od posljedica zaraze koronavirusom. Kako su rekli, iako Federacija BiH s početkom mjeseca bilježi pad broja oboljelih, prostora za opuštanje nema.

Kako je rekao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBIH Tomislav Martinović (HDZ), umjesto politiziranja krize zbog koronovaruisa za koju u Federalnom kriznom štabu kažu da je najveća zdravstvena kriza u proteklih 100 godina, energiju treba uložiti na upozoravanje na opasnosti koje nosi zaraza te važnost poštivanja mjera.

"Najprije bih izrazio saućešće porodicama preminulih od zaraze koronavirusom. Iako broj zaraženih pada i dalje je važno pridržavati se mjera. Stoga bih pozvao sve građane FBiH da se suzdrže okupljanja u događajima koji nam predstoje, od Međunarodnog praznika rada do vjerskih blagdana kako bismo izbjegli situaciju da imamo s jedne strane one koji nešto slave i raduju se, a s druge one koji tuguju za svojim najmilijima koji su preminuli od zaraze koronovirusom", kazao je u raspravi Martinović.

Rasprava je završila usvajanjem Zaključaka koji će biti upućeni Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH. Cilj im je uskladiti mjere zaštite na cijelom području Federacije BiH te pomoći oporavku turizma, izmjenom postojećih odluka koje se odnose na prelazak granice BiH, a koje bi trebale biti usklađene s mjerama zemalja okruženja.

Prvim zaključkom kojeg je danas usvojio Dom naroda, Vladi Federacije BiH predleženo je da u dogovoru i u saradnji sa vladama kantona, pristupi izradi zajedničkog pravnog akta kojim će se regulisati postupanja u aktiviranju zaštitnih mjera koje će se donosti na temelju sedmodnevne incidence hospitaliziranih od infekcije koronavirusom.

Drugim zaključkom od Vijeća ministara BiH zatražena je izmjena postojeće odluke o ulasku stranaca u BiH na način da im se omogući ulazak uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu da su preboljeli Covid- 19 koja nije starija od šest mjeseci ili potvrdu o vakcinaciji.