Ambasadorica u Češkoj
659

Martina Mlinarević Sopta pružila podršku organizatorima i učesnicima Bh. povorke ponosa

N. O.
Martina Mlinarević (Foto: Aida Redžepagić)
Martina Mlinarević (Foto: Aida Redžepagić)
Martina Mlinarević Sopta, književnica i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj, oglasila se na Facebooku povodom povorke ponosa koja je održana danas u Sarajevu uputivši riječi podrške organizatorima te je istakla žaljenje što ne može prisustvovati.

Mlinarević Sopta osvrnula se na prvu Bh. povorku ponosa koja se održala 2019. godine te je istakla kako je događaj prošao bez ijednog incidenta čime je "Bosna i Hercegovina još jednom pokazala svoje veliko i široko lice, iako smo godinama svjedoci krvavih povorki u regionu".

"Bio je to jedan od najljepših dana koje pamtim, s nevjerovatnom pozitivnom energijom", kazala je Martina.

Iskazala je žaljenje što nije mogla prisustvovati današnjoj povorci te kazala kako sa svog balkona u Pragu "šalje svu podršku i ljubav za organizatore, posjetitelje, sve njene LGBT+ prijatelje i sva druga draga lica koja će danas u povorci podržati slobodu i ravnopravnost".

Ambasadorica je u okviru objave na Facebooku postavila i simboličnu fotografiju zastave koja stoji na njenom balkonu u Pragu.

"Jednom sam zapisala - naša najteža dijagnoza nisu bolesti i kojekakvi rakovi, nego šta će reći narod", poručila je Mlinarević-Sopta.

Zaklučila je da ćemo istinsku slobodu doživjeti kad se kolektivno izliječimo od nepoštivanja tuđih izbora na koje nemamo nikakvo pravo.

"Kad se kolektivno izliječimo od gledanja u tuđe živote i nepoštivanja tuđih izbora, ma kakvi oni bili - to su tuđi izbori i životi, nisu naši i ne polažemo na njih nikakvo pravo, tek tada ćemo živjeti istinsku slobodu", kazala je.