{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marš sjećanja na relaciji Beograd - Tuzla 25. maja

S
23.5.2010. u 17:59
0
4
Marš sjećanja na relaciji Beograd - Tuzla 25. maja
0
Marš sjećanja na relaciji Beograd - Tuzla 25. maja
Tuzlanska kapija
Povodom obilježavanja 15 godina od masakra na Tuzlanskoj kapiji, Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u utorak, 25. maja, simboličnu šetnju na tri dionice puta Beograd -Tuzla.
Marš će početi u devet sati na Kalemegdanu, gdje će biti održana konferencija za medije na otvorenom, saopšteno je iz Inicijative.

Tri dionice za šetnju predstavljat će gradsko područje Beograda, put između granice Srbije i BiH i Bijeljine, kao i relaciju od Simin Hana do Tuzle.

Marš će biti završen dolaskom pred Tuzlansku kapiju i polaganjem cvijeća.

U Siminom Hanu učesnicima marša priključit će se prijatelji iz Tuzle i Sarajeva.

U Tuzli je 25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, ubijena 71 osoba na gradskom šetalištu. Samo nekoliko njih bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva imala tri godine.

U Inicijativi podsjećaju da je ovaj masakr ostao upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u BiH.

Dosad je za zločin pred prvostepenim sudom osuđen oficir Vojske RS Novak Đukić.

Inicijativa organiziranjem marša želi poslati jasnu poruku da mladi u Srbiji ne pristaju na ćutanje o ratnim zločinima počinjenim u njihovo ime.

"Vjerujemo da je naša moralna obaveza da se poklonimo mladosti Tuzle ubijenoj prije petnaest godina. Marš sjećanja predstavlja i doprinos borbi protiv relativizacije zločina u Srbiji i negiranja sudski utvrđenih činjenica", navodi se u saopštenju.

Inicijativa će nastaviti da obilježava zločine počinjene u ratovima devedesetih godina i da podsjeća javnost na činjenicu da mnogi odgovorni za ratne zločine još uvijek nisu privedeni pravdi, te da žrtve nisu dobile odgovarajuću nadoknadu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: