BiH
0

Marš "Mladi na putu života"

FENA
Grupa mladih, predvođena kolonom s ratnim zastavama, jutros se sa Šehidskog mezaraja Kovači uputila na marš "Mladi na putu života".

Ovaj pohod organiziran je u sklopu obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2009.", a krajnja destinacija im je Hrasnički stan.

Tokom marša kroz grad mladi su se zaustavili i kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine u Velikom parku, gdje su im se obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović.

Oni su još jednom ukazali na važnost Igmana kao jedinog izlaza iz opkoljenog Sarajeva tokom agresije na BiH te podsjetili svijet na svu nedužnu ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, s porukom da se to nikada više ne ponovi.

U kratkom programu nastupila su i djeca - članovi ansambla "Sultan Mehmed Fatih" s pjesmom "Samo da rata ne bude".

Nakon Mosta "Suade i Olge", potom ratnog tunela na Butmiru, učesnike marša će na Hrasničkom stanu dočekati izviđači iz Kantona Sarajevo i bit će upriličen sat historije i druženje uz logorsku vatru.

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2009." započela je prije tri dana okruglim stolom "Značaj igmanskog bojišta za odbranu Sarajeva i BiH".

Uz današnji marš sutra će na Igmanu biti odate vojne počasti na mezarjima poginulih branitelja: Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača, a u džamiji koja je izgrađena tokom rata bit će upriličen vjerski program. Uz to, uslijedit će i kulturno-umjetnički program na Velikom polju,a govorit će ratni komandanti o ratnim djelovanjima, posebno 1993. godine.

Obilježavanje kraja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2009." je 19. augusta, kada će biti odana počast stranim diplomatama poginulim tokom rata u BiH.

I ove godine Organizacioni odbor manifestacije, u saradnji s GRAS-om, osigurao je besplatan prijevoz za sve građane koji žele sutra prisustvovati manifestaciji na Velikom polju i to iz općina Vogošća, Centar, Novi Grad, Ilidža, Stari Grad, Trnovo, Hadžići i Ilijaš.