250 učesnika
159

Marš mira iz Žepe stigao u Srebrenicu

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kolona od oko 250 učesnika Marša mira iz pravca Žepe prošla je kroz Srebrenicu gdje su ih pozdravile stotine članova porodica stradalih u genocidu 1995. godine, građana i turista. Oni će se u Memorijalnom centru Potočari pridružiti hiljadama maratonaca, biciklista, ultramaratonaca i motociklista.

Učesnici iz Bužima, Bihaća, Sarajeva, Mostara, Srebrenika, Goražda, Stoca, Brčkog, Prozora te dvojica iz Sjenice, cijeli dan su prepješačili dijelom nekadašnjeg "Puta spasa" koji je za mnoge Srebreničane prije 25 godina bio smrtonosan.

Kako su nam pojasnili učesnici marša, stazom kojom su danas došli do malog grada na istoku BiH, bila je put kojim su Srebreničani išli po hranu za vrijeme rata. Više od 20 boraca iz Žepe je poginulo na ovom putu.

Vođa Marša mira Žepa-Srebrenica, koji se tradicionalno organizira već deseti put, i ove godine bio je Nezim Cocalić. Prema njegovim riječima, učesnici su prepješačili put bez većih poteškoća.

Nakon prolaska kroz grad, kolona iz Žepe ući će oko 17 sati u Memorijalni centar Potočari zajedno sa više od šest hiljada učesnika "Marša mira 2017" iz svih dijelova naše zemlje. Oni će iznijeti tabute sa posmrtnim ostacima 71 žrtve genocida do Musalle, kojima će i sutra klanjati dženazu.