{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mars Express uslikao vodu na Marsu

24.1.2004. u 09:52
0
0
Mars Express uslikao vodu na Marsu
0
Mars Express uslikao vodu na Marsu
Naučnici smatraju da je ovim kanalom nekada tekla voda
Evropska letjelica Mars Express, koja orbitira oko Marsa, u petak je poslala slike Marsovog južnog pola na kojem se vide velike zalihe vode u čvrstom agregatnom stanju.
Ovo nije prvi put da je otkriven led na Crvenoj planeti. NASA-ina letjelica Mars Odyssey je 2002. potvrdila da je otkrila led i vodonik na južnom polu što također potvrđuje teoriju da je na Marsu nekada bilo vode.

Mars Express je lansiran 2. juna, a specijaliziran je za potragu za vodom. On je sa sobom nosio sada već izgubljenog robota Beagle 2 s kojim je kontakt izgubljen 25. decembra kada je i sletio na Mars. Express je ipak nastavio svoju naučno-istraživačku misiju.

Američki robot Spirit koji je više od 20 dana na Marsu u kritičnom je stanju i neće funkcionisati vjerovatno još nekoliko dana ili čak sedmica, objavila je NASA.

Spirit je 18 dana funkcionisao gotovo bez problema, no komunikacija sa Zemljom je iznenada prekinuta u srijedu. Komunikacija je nakratko uspostavljena u petak, no primljene su besmislene poruke. Robot sada reagira na komande i na Zemlju šalje ograničene podatke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: