BiH
0

Marović: Vlada Srbije iskreno želi riješiti "slučaj Mladić"

FENA
Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izrazio je u utorak uvjerenje da Vlada Srbije "iskreno želi riješiti pitanje Ratka Mladića".

"Iskreno vjerujem da Vlada Srbije želi riješiti taj slučaj", rekao je on i ocijenio da je do sada s tim u vezi potrošeno dosta vremena.

Marović je u izjavi novinarima u Podgorici rekao i kako bi trebalo "učiniti sve i pomoći Vladi Srbije da riješi taj slučaj", kao i da "ovo nije trenutak da Crna Gora slavi kako ima neke koristi od toga što Srbija nije uhvatila Mladića".

"Ne, to je zajednički neuspjeh i Evrope, i Srbije i Crne Gore, i međunarodne zajednice", kazao je.

Marović također smatra da se izručenje Mladića Haškom sudu "ne može koristiti kao razlog - za ili protiv Crne Gore".

"Da je Mladić na teritoriji Crne Gore, bio bi uhapšen. Vjerujem da ga i Koštunica u ovom trenutku želi uhapsiti. Najviše bih volio da se on dobrovoljno preda, ali Srbija, kao ni mi, nema izbora - ili će sarađivati s međunarodnom zajednicom ili će biti iza nje", rekao je predsjednik SCG.

On je dodao da "Srbija ne želi ostati van međunarodne zajednice" i da stoga "vjerovatno treba očekivati da se slučaj Mladić riješi što prije".

Marović je ocijenio da Evropska unija nije imala dovoljno razumijevanja kada je prekinula pregovore o pridruživanju sa SCG, ali i da bi "naša strana" trebalo da shvati da EU ima stav prema čitavom regionu, a to je da se "za ratne zločine mora odgovarati i da se svako treba pojaviti pred sudom i dokazati ili nevinost ili da mu se dokaže krivica".