BiH
0

Maroevića: Predloženi protokol o reformi policije je fer i izbalansiran

FENA
"Ovo kratko vrijeme do kraja mjeseca stranke mogu mnogo bolje iskoristiti ulažući dodatne napore kako bi se pronašlo kompromisno rješenje s ciljem postizanja sporazuma, umjesto da vrijeme troše na bavljenje tuđim poslom i ulaganjem napora u medijsku kampanju potkopavanja Protokola", izjavio je Frano Maroević.

Frano Maroević, direktor komunikacija OHR-a i EUSR-a u povodu jučerašnjeg zajedničkog priopćenja Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o reformi policije.

Protokol o reformi policijskih snaga u BiH ima punu podršku visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, te komesara Evropske komisije za proširenje Ollia Rehna, tj. cijele EU, uključujući EUPM, gdje je jasno rečeno da je predloženi Protokol u skladu s tri principa EU o reformi policijskih snaga, navedeno je u izjavi.

Protokol o reformi policije temeljen je na trogodišnjem radu domaćih i međunarodnih zvaničnika i eksperata te svim dosadašnjim dokumentima i usuglašenim stavovima. Ono što je dodatna prednost Protokola je da sadrži prijedlog rješenja za ona pitanja za koja političari u BiH do sada nisu mogli postići dogovor. Dakle, radi se o kompletnom dokumentu koji obuhvata sve do sada dogovoreno i nudi rješenja za pitanja u kojima sporazum nije mogao biti postignut.

Maroević naglašava da je predloženi Protokol fer i izbalansiran i morao bi biti prihvatljiv za sve.

-Ovakav prijedlog jedino ne može biti prihvatljiv za bilo koga ko želi ostvariti maksimalističke ciljeve, pri tome ignorirajući koncept dogovora kompromisom, što je temelj moderne evropske i svjetske politike. Političko licitiranje maksimalističkih stavova i očekivanje da takvi stavovi budu usvojeni bez uvažavanja realnosti i stavova ostalih, predstavlja u Evropi davno prevaziđen koncept. Evropa je model dogovora, kompromisa, uvažavanja svih interesa i zadovoljavanja realnih interesa građana, navodi se.

U vezi s tumačenjem principa za reformu policije, voljeli bismo vidjeti da političke stranke ovaj Protokol usvoje, a ne da tumače tri principa EU, jer to nije njihov posao ni nadležnost. Tumačenje principa isključiva je nadležnost Evropske komisije i komesara za proširenje Ollija Rehna, što se jasno moglo čuti tokom nedavne posjete visokog predstavnika Miroslava Lajčaka Briselu, stoji u izjavi Frane Maroevića.