BiH
0

Maroević: Pozivanje na vitalni nacionalni interes neće kočiti dalji napredak

FENA
Pozivanje Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na vitalni nacionalni interes vezano za federalni zakon o javnom RTV servisu je pravo članova Parlamenta i to neće kočiti dalji napredak BiH na putu ka evropskim integracijama.

Ovo je za Agenciju FENA izjavio glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frane Maroević, nakon što su u utorak na sjednici Doma naroda Prijedlog zakona o Javnom RTV servisu prihvatili većinom glasova delegati klubova Bošnjaka i Srba te delegati iz reda ostalih, ali su se protiv zakona izjasnili delegati Kluba Hrvata i pritom pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, odnosno najavili preispitivanje pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

Maroević je istaknuo da je Evropska komisija zatražila da BiH uspostavi jedinstven sistem javnog emitiranja na državnom nivou koji je u skladu sa evropskim standardima i koji je financijski odrziv.

U tom kontekstu, on je ocijenio kao napredak završetak dijela parlamentarne procedure kada je u pitanju Zakon o federalnom RTV sistemu.

«Mi, naravno, želimo da se ova procedura što prije okonča kako bi Zakon mogao biti usvojen. Također očekujemo od Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji zakon o RTRS-u koji je u skladu sa državnim zakonom, kako bi se mogao uspostaviti sistem javnog emitiranja na čitavoj teritoriji BiH», izjavio je glasnogovornik Delegacije Evropske komisije Frane Maroević.