Rotirajući gradonačelnici
6

Markovina o dešavanjima u Mostaru: Cinični pokušaj pravdanja koalicije lijevo-liberalnih stranaka sa SDA

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Historičar i politički aktivista Dragan Markovina komentarišući dešavanja u vezi s izborom gradonačelnika Mostara kaže da ideja o rotaciji tri gradonačelnika nema nikakvog smisla.

"Mislim da ta ideja nema nikakvog smisla, odnosno jedino što bi bilo tog tipa i imalo bi smisla, jeste da su sve tri strane dogovorile programsku koaliciju s nekih deset tačaka iza kojih bi svi stali te u ime novog doba izabrala nekoga iz Bh. bloka za gradonačelnika", kaže ovaj Mostarac.

Ističe kako to nije slučaj i kako je HDZ jasno odbacio ovu ideju.

"Ona ne predstavlja ništa drugo, nego cinični pokušaj da se opravda koalicija lijevo-liberalnih stranaka s SDA. A to je sigurno nešto za što glasači SDP-a i Naše stranke nisu glasali. K tome, prilično sam siguran da neće uspjet skupit većinu, zbog čega je sve ovo skupa samo nepotrebni gubitak ugleda i ništa više", mišljenja je Markovina.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara ni jučer nije izabralo novog gradonačelnika s obzirom na to da je izbor odgođen kako bi se sve političke strane usaglasile o novom sporazumu da ovaj grad umjesto jednog ima tri rotirajuća čelnika.

Novi politički prijedlog zagovara Bh. blok, a to je da svakih 16 mjeseci se na čelu ovog grada mijenjaju trojica gradonačelnika koji bi dolazili iz HDZ-a, Koalicije za Mostar i Bh. bloka.