Negativne posljedice u Glamoču
0

Marković: Tužit ćemo BiH zbog nemarnog uništavanja naoružanja

SRNA
Opština Glamoč će tužiti državu BiH zbog štete nastale nemarnim uništavanjem viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava na vojnom poligonu "Odlučna Barbara" na Glamočkom polju, rekao je Srni načelnik glamočke opštine Radovan Marković.

Marković je rekao da velike detonacije, razni eksplozivi i njihov hemijski sastav imaju višestruko negativno dejstvo - od poremećaja strukture reljefa, nadzemnih i podzemnih voda do fatalnih posljedica po biljni i životinjski svijet.

"Prije nekoliko dana oglasio se federalni Institut za agropedalogiju koji je u svom izvještaju obznanio da je zemljište na poligonu kontamirano, uz veliko prisustvo bakra, ali i kadmija i nikla", naglasio je Marković.

On je istakao da su mještani u panici i da strahuju da se prilikom uništavanja naoružanja oslobađa zračenje, te da to nadležni vješto kriju od javnosti.

"Angažovali smo i jednu nezavisnu komisiju iz Zagreba i očekujemo da nam narednih dana stignu rezultati o zagađenosti zemljišta od posljedica uništavanja viška naoružanja", rekao je Marković.

On je naveo da je krajnje vrijeme da Oružane snage BiH odu iz Glamoča ili da više pažnje posvete svojim aktivnostima.

Ukoliko se na dosadašnji način budu uništavali naoružanje i avio bombe, kaže Marković, nema ni govora o proizvodnji zdrave hrane, a neće biti ni povratka stanovništva na vijekovna ognjišta.

"Sve dok je Odvažna Barbara aktivna, postoji bojazan da će se opet desiti neki nesretan slučaj", istakao je Marković.

On je istakao da Glamočake niko ne obavještava u koje se vrijeme uništava naoružanje, tako da stanovništvo od prvih žestokih detonacija traži siguran zaklon.

"Na poligonu Odvažna Barbara ove godine se desila nesreća u kojoj je smrtno stradao mladić Duško Domuzin kada je nagazio na eksplozivnu napravu, koja se nije aktivirala prilikom uništavanja naoružanja, dok je na Duška Ivetića pao dio granate dok je čuvao ovce u Glamočkom polju, udaljenom pet kilometara od poligona", podsjetio je Marković.

On je napomenuo da je nedavno presjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić zatražila od Ministarstva odbrane BiH da odgovori na pitanje ko trenutno uništava naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva u Glamoču i koliko će taj proces trajati.

Zemljište na poligonu "Odvažna Barbara" kod Glamoča je kontaminirano, a najviše je zabilježeno prisustvo bakra koje je nekoliko puta više od granice vrijednosti, potvrđeno je ranije Srni u federalnom Institutu za agropedologiju.

Pomoćnik direktora Instituta Ejub Trako rekao je da se ispitivanja vrše na tri-četiri lokaliteta na prisustvo olova, kadmija, žive, cinka, bakra, nikla i kobalta.