BiH
0

Marković primio delegaciju Kliničkog centra Acibadem

FENA
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Nenad Marković primio je danas delegaciju Kliničkog centra Acibadem iz Turske koja u Sarajevu boravi zbog uspostave stručne i finansijske saradnje između ovog, u Turskoj najvećeg, hospitalnog sistema i zdravstvene zaštite u privatnom vlasništvu i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sistem zadrvstvene zaštite, njegova organizacija, opremljenost, kadrovi i građevinski dio čine najveći sistem bolnica u Turskoj čiji kapacitet ide do 1.700 kreveta.

Ilyas Benveniste, direktor Međunarodnog odjela za odnose s pacijentima naglasio je kako je Klinički centar Acibadem vrlo zainteresiran za unapređenje saradnje u stručnom i finansijskom pogledu radi daljnjeg unapređenja tretmana osiguranika na obje strane.

U tom smislu planirano je zaključivanje Ugovora o saradnji između Acubadem-a i KCUS-a.

Marković je pozdravio započetu saradnju te obećao podršku Grada u njenom nastavku. Zahvalio je klinici kao i cijeloj Turskoj na ukupnoj pomoći BiH i građanima.

Marković je zamolio delegaciju Acibadema da razmotri mogućnost pomoći petogodišnjem Isi Pešti, koji od svoje treće godine boluje od rijetke virusne infekcije mozga, te da se nakon bezuspješnog liječenja u BiH pomoć ukaže u Turskoj.

Delegacija Acibadema je obećala da će učiniti sve da pomogne izlječenje ovog dječaka, saopćeno je iz Službe za informisanje Grada Sarajeva.