Odlukom Vlade RS-a
8

Marković (PDP): Zatečeni smo vijestima da saudijska firma planira graditi solarnu elektranu u Bijeljini

D. Be.
Narodni poslanik PDP-a Slaviša Marković prokomentarisao je najavu premijera RS-a Radovana Viškovića da će kompanija iz Saudijske Arabije graditi solarnu elektranu u Bijeljini.
"Dosta sam zatečen vijestima da se u bijeljinskoj MZ Hase, u kojoj i ja živim, investitori iz Saudijske Arabije planiraju graditi solarnu elektranu. Zatečeni su i ostali mještani, a samo potpisivanje memoranduma otvara mnoga pitanja", rekao je Marković za Klix.ba.

On kaže da kao i obično kada Vlada RS-a nešto dogovara, sve je obavijeno velom tajne.

"Niti je poznato ko stoji iza te grupacije, pod kojim uslovima planiraju gradnju, šta će biti sa zemljištem koje sada pripada MUP RS... Pa prije samo desetak dana je najavljivno da će firma iz Trebinja graditi solarnu elektranu u Bijeljini, a sad odjednom memorandum potpisuje ovlašteni predstavnik Arapa. Naravno da je sve to konfuzno i sumnjivo. Ovakva informacija nas je zatekla, jer je čudno da se na četiri kilometra od samog centra grada pravi ovakav infrastrukturni projekat, posebno imajući u vidu da je tu bilo planirano turističko vikend naselje."

Marković kaže da će se situacija pratiti i da će se tražiti informacije.

"Ne smijemo zaboraviti ni niz pompezno najavljivanih projekata sa stranim investitorima koji su propali, a obično je Republika Srpska plaćala ceh. Bićemo veoma oprezni i po pitanju ovog projekta."

Portal Klix.ba je zatražio i komentar Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine s pitanjem da li je riječ o državnoj imovini.