{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marković: Negativni revizorski izvještaji upućeni u Tužilaštvo RS-a

F
14.4.2015. u 17:40
4
3
Marković: Negativni revizorski izvještaji upućeni u Tužilaštvo RS-a
4
Marković: Negativni revizorski izvještaji upućeni u Tužilaštvo RS-a
Foto: Ilustracija
Negativni izvještaji o radu tokom 2013. godine javnog preduzeća “Putevi RS”, te Kliničkog centra Banja Luka i bolnice Istočno Sarajevo bit će proslijeđeni tužiocu na dalje postupanje - rečeno je danas nakon sjednice skupštinskog Odbora za reviziju.
Predsjednik odbora Slaviša Marković je podsjetio na brojne nepravilnosti u radu “Puteva” te obje bolnice na koje su ukazali revizori.

"Očekujemo da pravne institucije preduzmu mjere po ovim negativnim revizorskim izvještajima", kazao je Marković u izjavi novinarima ističući da rukovostva preduzeća moraju preuzeti odgovornost za krešenje zakona.

Međutim, osim razmatranja, Odbor Narodne skupštine RS-a za reviziju više nema nikakve ingerencije po ovom pitanju te je sve ostalo na tužilaštvu.

U međuvremenu, i u "Putevima“ i u bolnicama u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu promijenili su se menadžeri u odnosu na 2013.godinu, kada su uočene nepravilnosti u radu.

Iz "Puteva RS-a“ su uvjeravali da su ispunili većinu preporuka revizora koje su date uz negativni izvještaj o radu prije dvije godine.

Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u utvrdila je niz nepravilnosti u radu preduzeća "Putevi RS“ tokom 2013.

Dugoročne i kratkoročne obaveze iskazane su u 2013. u iznosu od 265.983.740 KM, a gubitak bio je oko 7,5 miliona KM.

Iako se nije pridržavalo računovodstvenih standarda i time ugrozilo poslovanje firme, bivše rukovodstvo ovog javnog preduzeća je sebi isplaćivalo posebne naknade i time prekršilo zaključak Vlade RS-a iz marta 2011. godine.

Naime, revizori su utvrdili da su tadašnjem direktoru Nedeljku Kneževiću i trojici izvršnih direktora isplaćene naknade od 30 posto osnovne plaće.

Istim osobama su isplaćene i naknade po osnovu toplog obroka, regresa, ogrijeva i zimnice, a sve u iznosu od 57.360 KM.

I obje bolnice, u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, nisu dobile prolaznu ocjenu revizora zbog brojnih uočenih nepravilnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: