BiH
4

Marković: Negativni revizorski izvještaji upućeni u Tužilaštvo RS-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Negativni izvještaji o radu tokom 2013. godine javnog preduzeća “Putevi RS”, te Kliničkog centra Banja Luka i bolnice Istočno Sarajevo bit će proslijeđeni tužiocu na dalje postupanje - rečeno je danas nakon sjednice skupštinskog Odbora za reviziju.

Predsjednik odbora Slaviša Marković je podsjetio na brojne nepravilnosti u radu “Puteva” te obje bolnice na koje su ukazali revizori.

"Očekujemo da pravne institucije preduzmu mjere po ovim negativnim revizorskim izvještajima", kazao je Marković u izjavi novinarima ističući da rukovostva preduzeća moraju preuzeti odgovornost za krešenje zakona.

Međutim, osim razmatranja, Odbor Narodne skupštine RS-a za reviziju više nema nikakve ingerencije po ovom pitanju te je sve ostalo na tužilaštvu.

U međuvremenu, i u "Putevima“ i u bolnicama u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu promijenili su se menadžeri u odnosu na 2013.godinu, kada su uočene nepravilnosti u radu.

Iz "Puteva RS-a“ su uvjeravali da su ispunili većinu preporuka revizora koje su date uz negativni izvještaj o radu prije dvije godine.

Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u utvrdila je niz nepravilnosti u radu preduzeća "Putevi RS“ tokom 2013.

Dugoročne i kratkoročne obaveze iskazane su u 2013. u iznosu od 265.983.740 KM, a gubitak bio je oko 7,5 miliona KM.

Iako se nije pridržavalo računovodstvenih standarda i time ugrozilo poslovanje firme, bivše rukovodstvo ovog javnog preduzeća je sebi isplaćivalo posebne naknade i time prekršilo zaključak Vlade RS-a iz marta 2011. godine.

Naime, revizori su utvrdili da su tadašnjem direktoru Nedeljku Kneževiću i trojici izvršnih direktora isplaćene naknade od 30 posto osnovne plaće.

Istim osobama su isplaćene i naknade po osnovu toplog obroka, regresa, ogrijeva i zimnice, a sve u iznosu od 57.360 KM.

I obje bolnice, u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, nisu dobile prolaznu ocjenu revizora zbog brojnih uočenih nepravilnosti.