Najbolji na festivalu
0

VIDEO / Marko Slavnić, Sarajlija koji je osvojio Nikonovu nagradu

Sarajevo-x.com
U potrazi za online video talentima kompanija Nikon svake godine organizuje festival, a pobjednik ovogodišnjeg je Marko Slavnić, Sarajlija kojeg je vihor rata još 1992. godine odnio u daleku Ameriku.

Na Festivalu Nikon, koji se organizuje u svrhu popularizacije i podrške D-SLR video kreacija i društvenih medija, Marko Slavnić je za svoj rad “Chicken vs. Penguin” osvojio 100.000 dolara vrijednu nagradu, te Nikonovu video opremu.

"Mnogi ljudi smatraju kako je bavljenje filmom posao elite, te kako je potrebno mnogo novaca kako bi se napravio dobar film. Ja sam bio veoma uzbuđen kada mi je prijatelj kazao za ovaj festival, a Nikon je zaista i dokazao da ne moraš biti profesionalac kako bi načinio film koje će vidjeti širok krug pblike“, kazao je Slavnić nakon što mu je uručena nagrada.

Njegov kratki film “Chicken vs. Penguin” je zapravo duhovita priča o neočekivanoj ljubavi koje je iznikla iz rivalstva između fast-food maskota - dječaka i djevojčice, a sniman je dva dana na ulicama Austina.

Slavnić sada planira novčanu nagradu iskoristiti za njegov novi projekat – igrani film.

Marko je za Nikonov festival prijavio četiri filma, "The Hug Lady” “One Second”, “Chicken vs. Penguin” i film “Where Were You in ’92?” koji je također bio izabran u 50 najboljih.

U samoj najavi filma “Where Were You in ’92?” Marko Slavnić je napisao:

"Ja sam dokumentarni fotograf i reditelj iz Sarajeva. Odrastao sam gledajući kako se moja zemlja raspada dok je ostatak svijeta sve to posmatrao sa strane. Nadam se da ću kroz svoj rad barem malo doprinijeti da učimo iz naših grešaka načinjenih u prošlosti i da ću uspjeti pomoći onima manje sretnim od nas."

Inače, Slavnić je diplomirao na Univerzitetu u Austinu u Teksasu, 2006. godine.