Banja Luka
3

Marko Pavić ponovo izabran za predsjednika DNS-a, BiH treba postaviti u okvire Dejtona

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Marko Pavić, lider Demokratskog narodnog saveza, reizabran je na tu funkciju, kao što se i očekivalo. Ova odluka je donesena u Banjoj Luci na 8.redovnoj izbornoj skupštini na kojoj su izabrani i članovi Glavnog odbora.

"Borit ćemo se i dalje za rast i razvoj DNS i RS-a, kao i bolji život svih građana u njoj. U DNS-u nikada nije bilo nekih sporenja, čini mi se da mi više tjeramo ljude da vrše neke funkcije nego što oni to sami hoće, a to čuva stabilnost stranke i ne ostavlja neke negativne tragove", rekao je Pavić po okončanju skupštine.

DNS ima ciljeve, a to su dalje jačanje i pozicioniranje stranke, bili su treća stranka, a sada apetiti rastu i na narednim izborima očekuju više od 100.000 glasova, preko 15 poslanika, ali i da daju svog kandidata ili za člana Predsjedništva BiH ili za predsjednika RS, za šta očekuju koalicionu podršku za takav izbor.

"Čuvanje ustavne nadležnosti, a ono što ćemo osnovno raditi je da u ovom vremenu ekonomiji i zapošljavanju damo prioritet, bez toga nema razvoja. Nećemo zaboraviti ni BiH, treba je svoditi u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma, naša težnja su evropske integracije, u NATO možemo samo zajedno sa Srbijom i tražimo poštovanje našeg identiteta", naveo je Pavić.

Budući da su na skupštini bili prisutni i predstavnici pojedinih opozicionh stranaka Paviće je rekao da DNS nikada, ni kada je bio na vlasti ni kada je bio u opoziciji, nije imao bilo kakve konflikte ni sa kim iz opozicije.

DNS neće podržati izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

"To neće proći, Dom naroda to neće podržati zato što ova koalicija tamo ima tri člana, ali je ružno što se to uopšte pojavilo, pogledajte kako se nama serviraju stvari, reformska agenda jedva je usvojiti, pa revizija presuda suda u Hagu, a sada i Krivični zakon, znači bavimo se stalno nebitnim stvarima umjesto onim pravim. DNS-u ne treba ni 10 minuta da takve stvari rješi", istakao je reizabrani predsjednik DNS.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka i član Gradskog odbora DNS u Banjoj Luci Budimir Balaban, prema Pavićevim riječima, danas nije isključen iz stranke, a kakav će ubuduće biti njegov status odlučiće upravo Gradski odbor, dodao je Pavić.

Izbornoj skupštini DNS su prisustvovali i predsjednik RS Milorad Dodik, potpredsjednik Socijalističke partije RS Živko Marjanac, predsjednik NDP Dragan Čavić, potpredsjednik Glavnog odbora SDS Milan Milićević, potpredsjednik SDA Ramiz Salkić, te predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić.