Hakeri ne odustaju
0

Market.ba i dalje pod jakim DDoS napadima

Sarajevo-x.com
Hakerski DDoS napadi koji su u posljednjih sedam dana registrovani na većem broju bosanskohercegovačkih, a i hrvatskih web portala i dalje se nastavljaju.

Vodeći bh. internet oglasnik Market.ba i dalje je pod jakim DDoS napadima koji onemogućavaju korisnicima pristup portalu. DDoS napadi nisu zaobišli ni bh. blog servis Blogger.ba kao i još neke bosanskohercegovačke stranice, među kojima je i BiHnet.

Podsjećamo, prošle srijede pokretač napada je poslao i e-mail poruku redakciji portala Sarajevo-x.com i zatražio 2.000 eura za zaustavljanje napada na internet oglasnik Market.ba.

Radi se o posebnoj vrsti napada kojim napadač zagušuje saobraćaj na serveru kojeg želi onesposobiti čime pristup web stranici na tom serveru postaje otežan i često u potpunosti onemogućen. U današnje vrijeme gotovo je nemoguće bilo gdje u svijetu odbraniti se od jačih DDoS napada.

S obzirom da se radi o kriminalnom djelu, svi prikupljeni podaci o počiniteljima i sve prijetnje pristigle na e-mail proslijeđene su Federalnoj upravi policije (FUP) koja je otvorila istragu o ovom slučaju.

Pored Marketa, tokom protekle sedmice zbog DDoS napada nedostupni su bili i drugi bh. i hrvatski portali.