BiH
1

Markanović: Studenti pozvani na informativni razgovor nemaju status osumnjičenih

FENA
Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Banja Luka Marija Markanović potvrdila je agenciji FENA da su dvije osobe u subotu bile na informativnom razgovoru u policiji, ali ne u svojstvu osumnjičenih, povodom plakata o takozvanom "Laktaškom klanu", koji su prije tri dana osvanuli u više banjalučkih naselja.

Na informativnom razgovoru bio je Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra "Nikola Tesla" i jedan od vođa studentskih protesta održanih početkom juna u Banjoj Luci, kao i, kako se saznaje, njegov cimer Draženko Gojčin.

Markanović tvrdi da su ove dvije osobe pozvane na informativni razgovor s ciljem prikupljanja informacija o "spornim sadržajima“ na plakatima koji su se pojavili u Banjoj Luci, a na kojima su "iznesene ozbiljne optužbe protiv predsjednika RS i drugih lica“.

Policija je, kako kaže, pozvala ove studente da, ako posjeduju bilo kakve informacije ili dokaze o krivičnim djelima, to treba da saopće i dostave nadležnim institucijama, kako bi se izvršile neophodne provjere, a ne da se "njihovim iznošnjem uznemirava javnost“.

S druge strane, Igor Macanović je rekao da su dvojica policijskih inspektora "došla u Studentski centar i privela ih bez naloga“.

"Na kraju se ispostavilo da se radi o informativnom razgovoru, odnosno davanju izjava. Rekli su da nas prate već duže vrijeme i smatram da mi je narušena sloboda kretanja", kazao je Macanović.

Tvrdi da je sve ovo dio predizborne kampanje te da je iznenađen ovim dešavanjima.

Glasnogovornica CJB Banja Luka, međutim, navodi da su saslušani studenti "dali određena saznanja“ o plakatima, ali da "osumnjičenog nemaju“, budući da se s tužilaštvom treba da konsultiraju da li u svemu ima elemenata krivničnih djela.

Ona dematira navode da su studenti privedeni, "već su samo pozvani na informativni razgovor".

Također, kaže da nije tačno da policija nekoga prati, već moraju, kako kaže, provjeravati sve navode.

Prije dva dana u MUP RS-a na informativni razgovor je pozvan i Željko Raljić, vlasnik i glavni i odgovorno urednik portala "Istinito", zbog plakata naslovljenih kao "Laktaški klan", kojima je bila oblijepljena Banja Luka.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je u petak da je tužilac taj koji ocjenjuje da li ima elemenata krivičnog djela, pa i u slučaju sa spomenutim plakatima u Banjoj Luci te da oni nalažu policiji šta da radi.

Na fotografijama, koje su putem elektronske pošte upućene redakcijama medija u Banjoj Luci, vide se plakati osmišljeni kao potjernica raspisana za "najzloglasnijim klanom u Evropi", takozvanim "Laktaškim klanom", a prvi ih je objavio portal "Istinito“.

Uz natpis "Stop kriminalu i korupciji", na plakatu je kao vođa “zloglasnog klana" okarakterisan aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Na plakatu je potpisan "Opljačkani narod RS", koji je "raspisao potjernicu".

Uz Dodikovu, nalazi se fotografija vladike Grigorija potpisanog svjetovnim imenom Mladen Durić, te slike još nekih Dodikovih saradnika te tvrdnje o njihovim poslovima.