BiH
0

Marjanović oslobođen optužbe za zločine protiv čovječnosti

FENA
Sudeće vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je 11. aprila prvostepenu presudu kojom se Zoran Marjanović oslobađa od optužbe za zločine protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Suda.

Optuženi Marjanović je oslobođen od optužbe iz razloga što nije dokazano, isključujući svaku razumnu sumnju, da je počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

Prema tužbenim navodima, Marjanović je u prvoj polovini juna 1992. godine na lokalitetu zvanom Mejrina Homora, opština Rogatica, obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, zajedno sa nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), nezakonito lišio slobode šestočlanu porodicu koja se iz Žepe vraćala svojoj kući u selo Babljak.

Optuženi je, navodno, zajedno sa drugim vojnikom porodicu odveo do crkve u mjesto Borike, gdje su majku i četvoro maloljetne djece nepoznati pripadnici VRS-a odveli i protupravno zatvorili u prostorije srednje škole „Veljko Vlahović” u Rogatici, dok su oca dvojica pripadnika VRS preuzeli od optuženog Zorana Marjanovića i odveli u pravcu komande Rogatičke brigade, od kada mu se gubi svaki trag, stoji u saopćenju.