Odmjeravanje "snaga"
46

Mario Pejić pobjednik prvog Uskršnjeg turnira u tucanju jaja u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas prvi put održan Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja. Turnir je održan u klubu "SSH" u kojem je od jutros veoma veselo.

Kao su kazali učesnici i gosti, bit turnira je u druženju i zajedničkom slavlju svih praznika i blagdana, kao što je to i uvijek bilo u Sarajevu i cijeloj BiH. Osamnaest učesnika turnira takmičilo se jedan na jedan, da bi na kraju snage odmjerili najbolji.

"Danas slavimo jevrejski prazni Pesah i katolički Uskrs. Tradicionalno je za ove praznike bojenje jaja koje ima simboličku dimenziju plodnosti i novog života. Sretan sam što sam bio član žirija. Naš zadatak je bio da provjerimo da li je neko 'podvalio' drveno ili duplo skuhano jaje kako bismo dobili pravog pobjednika", rekao je prof. dr. Besim Spahić.

Ono što je zanimljivo jeste da su u turniru učestvovali i katolici i muslimani, rame uz rame, s osmijehom. Sarajlija i učesnik Rifat Tirak kaže da je to stil života ovdje jer nikada nije znao ko je koje nacije ili vjere, bitno je bilo da svi zajedno slave.

"Kod mene se dolazi na baklavu, a ja kod njih idem na jaja. Kao djeci nam je bilo odlično i sada kao ljudima u starijim godinama nam je odlično. Od treće godine sam počeo učestvovati u takmičenjima i većinom sam pobjeđivao, nekada na prevaru, nekada srećom. Komšije su farbale jaja i mi smo se kao djeca uvijek radovali", rekao je Tirak.

Bio je siguran da će pobijediti, ali najtvrđe jaje imao je Mario Pejić koji je na kraju s osmijehom na licu slušao proglašenje pobjednika.

"Turniri u tucanju šarenih jaja se organizuju širom BiH i posebno su poznati u Busovači, Ljubuškom i Fojnici. Ovo je prvi put u Sarajevu. Cilj je da kroz preduskrsno druženje u lokalnoj zajednici obilježimo ovaj blagdan", rekao je Pejić.

Organizator turnira je Udruga za promociju i kulturne djelatnosti "Libertas", a partneri projekta su klub "SSH", udruženje "Facultas za prosperitet mladih" i Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Druženje učesnika i gostiju bit će nastavljeno i večeras u 20 sati kada će biti održan kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti Pedagoško-glazbena grupa "Pravo lice" koju čine prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, producent Adnan Kršlak, književnik Dino Porović, profesor gitare Enes Ibričević i profesorica Ivana Krstanović, te članovi Udruženja "Planet poezija". Grupa "Pravo lice" promovisat će pjesme s albuma "Tvoje pjesme" te izvesti poznate domaće i inozemne pop-rock pjesme.