Novi gradonačelnik
12

Mario Kordić: Mostar ima rupu u budžetu od 5 miliona KM

G. Š.
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je Gradskom vijeću danas kazao se s načelnicima užurbano radi na kreiranju budžeta za Mostar te da je ustanovljena rupa u Budžetu od pet miliona KM.

"Kontaktirali smo i sudske organe gdje imamo jednu mogućnost da bismo mogli pokrpati rupu u Budžetu, a to je pravomoćna presuda u sporu s Elektroprivredom BiH. U nadi da ćemo riješiti tu rupu, razgovaramo s ljudima tako da do 10. marta uspijemo posložiti Nacrt Budžeta kako bismo mogli otvoriti javnu raspravu koja bi trebala biti oko 25. marta, da bismo donijeli najbolji budžet za Grad Mostar", kazao je Kordić.

Načelnik Odjela za finansije Amer Zubčević je pojasnio kako je došlo do pada svih prihoda te da su od 2016. godine krenuli u aktivnost naplate razlika od elektroprivrednih preduzeća.

"Ukupna tužba prema Elektroprivredi BiH do 31. 12. 2018. godine je 7,6 miliona uz zatezne kamate od 5 miliona, dok je tužba prema Elektroprivredi HZHB oko 10 miliona KM, ali sud nije donio pravosnažnu presudu. Naknada od Elektroprivrede BiH je pravomoćna i došla je na naplatu i prema tome se nadamo da ćemo u narednom periodu uz pomoć javnog pravobranioca izvršiti naplatu i ukalkulisati mogući prihod te ostvariti pozitivan finansijski rezultat", objasnio je Zubčević.