BiH
0

Marinko Pejić: Javne ustanove trebaju poštivati jednaku zastupljenost naroda i manjina u BiH

Klix.ba
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo razgovarao je sa delegacijom hrvatskih nevladinih organizacija sa sjedištem u Sarajevu, koju je predvodio profesor Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH i predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.

Članovi delegacije hrvatskih nevladinih organizacija sa sjedištem u Kantonu Sarajevo predstavili su svoju djelatnost u oblastima kulture, umjetnosti, sporta i turizma, a razgovarano je i o saradnji s Općinom Novo Sarajevo prilikom implementacije različitih projekata, kao i o mnogobrojnim problemima s kojima se u svom radu susreću ove organizacije.

"Zahvaljujemo se načelniku koji je pokazao interes za našu djelatnost svjestan važnosti egzistiranja ovih organizacija u Sarajevu, pa tako i na području općine Novo Sarajevo", rekao je Pejić.

Bilo je riječi i o zastupljenosti stručnih kadrova, kulturnih i naučnih djelatnika i umjetnika iz reda hrvatskog naroda u upravnim i nadzornim odborima, na rukovodstvenim pozicijama te u organizacijskim strukturama i strukturama zaposlenika u javnim ustanovama na području općine Novo Sarajevo.

"S obzirom na to da bi ove strukture okvirno trebale odražavati nacionalnu strukturu stanovništva BiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine smatramo da je veoma važno da javne ustanove i javna poduzeća u obavljanju svojih djelatnosti i u kadrovskoj strukturi provode relevantnu ustavnu odredbu u vezi s jednakim pravima ustavnih naroda i nacionalnih manjina u BiH”, istaknuo je Pejić.

Načelnik Nedžad Koldžo obećao je podršku aktivnostima i projektima hrvatskih nevladinih organizacija koje djeluju na području općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo.