Uskrs
38

Marinko Pejić: Blagdani su mnogo ljepši kada slavimo svi zajedno

Piše: M. N.
Marinko Pejić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marinko Pejić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Širom BiH za vrijeme blagdana Uskrsa održavaju se razna takmičenja i manifestacije kojima se održava tradicija i jača zajedništvo. Jedno od najpopularnijih je takmičenje u tucanju jajima u kojima od djetinjstva učestvuje i prof. dr. Marinko Pejić.

U razgovoru za Klix.ba prisjetio se kako je to bilo nekada ranije, kazavši kako se nikada nije promijenila jedna stvar - zajedničko proslavljanje s komšijama i prijateljima bez obzira na religiju i nacionalnu pripadnost.

"Farbanje jaja je stara tradicija koja simbolizuje plodnost i život. Datira još iz prapočetaka. Nekada su se farbala samo lukom ili travama jer nije bilo boja, ali da bi ona bila čvršća za takmičenje potrebno ih je ofarbati bojom. Bitno je da je čvrsto i takvo sigurno pobjeđuje", rekao nam je Pejić.

Ističe kako su posebno poznata takmičenja u Srednjoj Bosni, te Kreševu gdje se pred Usrks organizuje takmičenje u potkivanju jaja.

"Sve se to usavršilo kroz godine i organizuju se posebne ceremonije. Sve su to lijepe manifestacije kojima je zajedničko druženje i zajedništvo. Ovakvim takmičenjima razbijamo predrasude i razvijamo prijateljstvo", kazao je.

Na dan Uskrsa tradicionalno imaju raznolik doručak, a porodica i prijatelji se obavezno okupljaju na ručku. Nakon jela, odmjeravaju se snage u tucanju jaja i u kućnom takmičenju.

"Prijatelji i komšije dolaze kod nas i bude nam lijepo. Družimo se, smijemo i veselimo. Svi mi možemo blagdane proslaviti u kući sami ili nakon obilnog ručka leći spavati. Ovako je mnogo ljepše kada smo svi zajedno. To nam je najpotrebnije, posebno u današnje vrijeme", rekao je Pejić.

I njegov sin Mario njeguje tradiciju i blagdanske običaje. Obojica su učestvovala u preduskrsnom turniru u tucanju šarenih jaja, a Mario je i pobijedio.

Tradicija bojenja jaja datira još iz predhistorijskih grobova, a među iranskim narodima traje oko 2.500 godina.

Razlog bojenja vjerojatno leži u činjenici da se sama jaja simbolično pokušalo dodatno "pojačati" ispisivanjem magijskih riječi ili motiva, te, naravno, dodavanjem boje. S vremenom se to pretvorilo u zabavu za čitavu porodicu koja se najčešće prepušta djeci.

Kršćanstvo je ukrašena jaja kao simbol novog rođenja, dakle, preuzelo iz ranijih tradicija, pa ona, prilagođeno "novom" vjerovanju simboliziraju Isusov izlazak iz groba, odnosno Uskrsnuće.